Култура и уметност

Нема коментара Share:

Београд је средиште културе и уметности Србије. У Београду стварају наши најзначајнији уметници, годишње се одржи више од 11.000 позоришних представа, изложби, концерата, перформанса и других уметничких програма, гостују бројни еминентни ствараоци из света уметности. Београд је седиште највиших државних и националних институција културе и уметности: Српске академије наука и уметностиНародне библиотеке СрбијеНародног музејаНародног позоришта и Универзитета уметности.

У Београду се налазе најзначајнија дела архитектуре, Калемегдан и Београдска тврђава, споменици културе и друга непокретна културна добра, бројна археолошка налазишта са материјалним остацима који сведоче о развијеној цивилизацији и култури на тлу Београда од праисторије до данас.

Град Београд оснивач је 30 установa културе (12 позоришта, 8 установа заштите, 4 библиотеке, 6 центара за културу и галерија), а истовремено помаже реализацију програма и програмских пројеката установa и уметничких удружења.

Град Београд је оснивач и покровитељ 11 манифестација у области културе (ФЕСТ, БИТЕФ, БЕМУС, БЕЛЕФ, Међународно такмичење музичке омладине, Фестивал документарног и краткометражног филма, Октобарски салон, Радост Европе, Београдски сајам књига, Филмски фестивал у Сопоту и Београдски џез фестивал), а помаже и програме 69 манифестација у области културе које се одржавају у Београду.

У Градској управи за културу и уметност задужен је Секретаријат за културу.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Дупло издање Мартовског фестивала од 22. до 28. марта

Следећа вест

Галерије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *