Туризам и угоститељство

Нема коментара Share:

ЕОГРАД – ТУРИСТИЧКИ ЦЕНТАР

Београд, са јединственим географским положајем на ушћу Саве у Дунав, са Београдском тврђавом, природним лепотама Великог ратног острва, Аде Циганлије, Авале, Космаја, шума и излетишта, древни град бурне историје, са богатим културно-историјским наслеђем различитих епоха, најзначајнија је туристичка дестинација у Србији. Са највећим бројем страних и домаћих посетилаца и бројем ноћења, сталним растом туристичког промета и унапређењем квалитета туристичких производа, постаје све атрактивнији на туристичкој мапи Европе и света.

БЕОГРАД – ТУРИСТИЧКО МЕСТО ПРВЕ КАТЕГОРИЈЕ

Секретаријат за привреду спровео је прописану процедуру за разврставање Београда као туристичког места. На основу процене расположивих података о туристичком промету, степена изграђености туристичке, саобраћајне и комуналне инфраструктуре, као и туристичке супраструктуре, решењем надлежног министарства од 17. децембра 2010. године, Београд је проглашен за туристичко место прве категорије.

БЕОГРАД – ГРАД БУДУЋНОСТИ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

Уз визију о развојним могућностима метрополитена и града будућности југоисточне Европе, у Београду се континуирано ради на стварању оквира за динамичнији развој туризма, обнови градске инфраструктуре, функционалном и визуелном уређењу града, ревитализацији амбијенталних целина, подизању квалитета услуга, уређењу зелених површина, пешачких и бициклистичких стаза, декоративног осветљења бројних објеката, градских здања и културних споменика, од којих су за посетиоце најзначајнији Београдска тврђава, градска здања и мостови.

Улагањем у установе културе и обогаћивањем понуде врхунским културним догађајима, домаћим остварењима и гостовањем страних уметника, богатим програмима бројних и разноврсних културних манифестација, великим спортским, научним и другим догађајима, Београд се позиционира као регионални центар овог дела Европе.

У сусрет потребама пословног света и туриста, смештајна понуда је све богатија и разноврснија, од ексклузивне у хотелима и приватном смештају до најповољније у бројним хостелима.

Београд, космополитски и европски оријентисан, усмерен на динамичан развој и напредак, посебно настоји да сачува праве вредности главног града и културног центра на путу ка кандидатури за европску престоницу културе 2020, да искористи бројне туристичке потенцијале за развој културног, наутичког и других видова туризма, али и своју аутентичност, топлину и лепоту сусрета и гостопримства, по чему је препознатљив и јединствен као туристичка дестинација која „живи 24 часа”.

ТУРИСТИЧКИ И УГОСТИТЕЉСКИ КАПАЦИТЕТИ

У делатности туризма и угоститељства на подручју Београда послује преко 5.500 предузећа и предузетника. На дан 31. децембра 2012. угоститељско-туристичка инфраструктура је била следећа:

  • 45 хотела, од којих су 4 хотела са 5 ***** звездица, 18 хотела са 4 **** звездице, 14 хотела са 3 *** звездице, 8 хотела са 2** звездице и 1 хотел са 1* звездицом;
  • 16 гарни хотела од којих су 9 гарни хотела са 4**** звездице, 5 гарни хотела са 3*** звездице и 2 гарни хотела са 2** звездице;
  • 4 депаданса;
  • 1 мотел;
  • 1 камп;
  • 475 јединица категоризованог приватног смештаја, које располажу са 1.001 лежајам,
  • око 130 некатегорисаних угоститељских објеката за смештај (коначишта, преноћишта и око 80 хостела),
  • 271 туристичка агенција и
  • око 2.500 угоститељских објеката ресторанског типа (процена ТОБ-а).

Извор података: Агенција за привредне регистре, Mинистaрствo финaнсиja и приврeдe и Секретаријат за привреду

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Образовање и наука

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *