Одржан састанак представника Града Београда и Министарства просвете о набавци таблета и бесплатних дигиталних уџбеника

Нема коментара Share:

18.02.2021.
Град Београд је у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја организовао састанак којим је председавао заменик градоначелника Горан Весић, а тема је била спровођење пројекта набавке бесплатних дигиталних уџбеника и таблета за ученике нижих разреда основне школе на територији Београда. Весић је након састанка прецизирао да се разговарало с представницима издавача, који су обавештени о намерама Града Београда и Министарства просвете.

– У наредном периоду дефинисаћемо све процедуре око куповине бесплатних дигиталних уџбеника, а Град Београд ће у наредним недељама објавити тендер за куповину седамдесет хиљада таблета, како би били доступни сваком детету које похађа ниже разреде у Београду. Таблети ће бити дељени путем школа, односно биће преузимани на реверс, а родитељи ће потписивати уговор. Осим тога, биће мењани на сваке две године – рекао је Весић.

Он је додао да ће са Министарством просвете бити дефинисано када ће тендер за куповину дигиталних уџбеника бити расписан, што ће бити урађено по процедури овог министарства. Осим таблета, додао је Весић, град ће заједно са „Телекомом” обезбедити и бесплатан вај-фај за оне породице које то не могу да приуште, што ће важити и за школе и подручна одељења који немају или имају слаб интернет.

– То је наша обавеза према деци, али и Влади Србије која убрзано спроводи дигитализацију у Србији. Улагање у децу није никакав трошак већ инвестиција – истакао је Весић.

Заменик градоначелника је захвалио ресорном министарству које је здушно подржало овај пројекат.

Састанку у Старом двору присуствовале су, између осталих, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и директорка Фондације за младе таленте Града Београда Ана Зекавица.

Помоћник министра просвете науке и технолошког развоја Милан Пашић захвалио је Горану Весићу што их је позвао на овај састанак и додао да Град Београд наставља са идејом Републике Србије у дигитализацији образовног система.

– Као што смо и поменули на састанку, дигитални наставни уџбеници су само један од четири стуба, други стуб су повезане школе, трећи су дигитални садржаји, а четврти су обуке за наставнике. Реакција самих издавача на ову идеју је добра и верујемо да ће и други градови учинити први корак који је направио Град Београд, да уложе средства у дигитално образовање – рекао је Пашић.

Он је додао и да је период короне донео и неке позитивне ствари, а то је дигитална писменост како код ученика тако и код наставника.

– Влада Републике Србије је путем Министарства просвете обезбедила 789 милиона за дигиталне садржаје, а на овај начин Град Београд нам је уштедео средства. Зато ћемо моћи да проширимо обухват у другим разредима и средњим школама, али и другим градовима. Верујем да ђемо овај пројекат заједнички успешно реализовати – закључио је Пашић.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић обишао радове на тргу у оквиру пешачке зоне у Лазаревцу

Следећа вест

Нови систем јавног осветљења у делу Скадарске улице

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *