Озелењавање средње зелене разделне траке у Цвијићевој улици

Нема коментара Share:

19.02.2021.
Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” започело је радове на уређењу и озелењавању средње зелене разделне траке у Цвијићевој улици, саопштено је из овог градског предузећа.

Радови су започети на делу Цвијићеве улице од раскрснице са Рузвелтовом, на потезу до раскрснице са Улицом Старине Новака, и наставиће се дуж целе улице.

Средњу зелену разделну траку Цвијићеве улице после радова красиће више хиљада садница разних врста украсног шибља и перена, шест стабала јапанске трешње и пет стабала руја.

Пажљивим одабиром врста биљака стручњаци ЈКП „Зеленило – Београд” омогућили су да зеленило, које ће красити разделну траку, има континуитет цветања кроз различита годишња доба.

Већ од фебруара, својим жутим цветовима површину ће улепшати врста шибља – зимски јасмин (Jasminum nudiflorum). Њега ће у цветању, током марта и априла, заменити стабла јапанске трешње и руја, а од априла до јуна цветаће шибље тамариса. На овој површини биће засађено и 36 садница олеандера, који ће цветати током читавог лета, као и 30 садница јуке и 1.400 садница лаванде.

Украсне перене различитих врста, које ће бити засађене дуж разделне траке, такође ће допринети лепоти ове зелене површине. За јесењи изглед површине, осим ових биљака, највише ће бити заслужне саднице котонастера.

На читавом потезу на ком ће се вршити садња биће постављен аутоматски систем за заливање који ће биљкама омогућити успешан опстанак.

По завршетку радова амбијент читаве Цвијићеве улице добиће потпуно другачији изглед. Озелењавањем ове прометне саобраћајнице не постиже се само естетски већ и еколошки значај за окружење. На овај начин уређена разделна трака допринеће амортизацији негативних утицаја саобраћаја као што су умањење буке, апсорпција загађујућих честица и издувних гасова, што до сада, због недостатка зеленила, није био случај, саопштено је из овог јавног предузећа.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Радови на водоводној мрежи током идуће недеље

Следећа вест

Весић: Од сутра се гаси декоративна јавна расвета у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *