Поштовање мера кључно за сузбијање пандемије

Нема коментара Share:

Бројеви оболелих и умрлих упозоравају да сви морамо да будемо много озбиљнији и не поништимо све позитивно што смо урадили протеклих месеци, рекао је помоћник градоначелника Андреја Младеновић, гостујући на каналу „Вести” ТВ Пинк. 

Он је истакао да процес вакцинације у Београду и Србији представља велики успех за целу земљу.

– Резултати протеклих месеци нас стављају у ред земаља које су учиниле највише у борби против Ковида-19. Жао ми је што је дошло до скраћења радног времена али очигледно није било довољно простора да се на неки други начин смањи број контаката, што је кључан начин за спречавање заражавања. Ми и даље апелујемо на суграђане да држе дистанцу, носе маске, избегавају затворене просторе и поштују мере кризног штаба – рекао је Младеновић.

Он је додао да смо једна од ретких земаља где грађани могу да бирају између четири вакцине, што говори о доброј организацији и озбиљности државе. 

– Упркос томе, има случајева неодговорног понашања. Наша Комунална милиција стално контролише ситуацију и током протеклих празника направљено је око 500 заједничких контрола са републичким службама. Синоћне контроле показале су да постоје и они који својим понашањем могу да угрозе цео систем. Контроле и казне јесу ригорозне, не правимо никакву разлику али пре свега сви морамо преузети одговорност за одбрану од пандемије, Обољевају и млађи људи и мора се радити на томе да се мења свест, схвати опасност и покаже одговорност према себи и свом окружењу – казао је Младеновић.

Помоћник градоначелника је подсетио да је велики број европских земаља практично затворен.

– Ми смо обезбедили да све, уз минимална скраћења, функционише нормално. Зато не треба да дозволимо да нам се бројеви повећавају, већ да наставимо са успешном вакцинацијом, поштујемо мере, покажемо одговорност према себи и другима и тако изађемо из ове ситуације са што мање жртава, јер сваки човек који је преминуо представља губитак за све нас. Разумем потребу за дружењем, али се мора показати одговорност како мере не би биле све оштрије и надам се да нећемо доћи до такве ситуације – казао је Младеновић.

Говорећи о развоју метроа, Младеновић је подсетио да се ради о пројекту на који се чекало скоро 50 година.

– Почињемо са изградњом метроа, имамо потписан меморандум са француским „Алстомом” који ће радити технички део система и кинеском комапнијом „Пауер Чајна” који ће радити грађевински део и сада су у току израде планова. Пре два дана смо на стручној конференцији од компаније „Ежис” добили концептуално решење, у току је израда плана генералне регулације шинских система и то ће бити систем који ће обухватити метро, проширење трамвајског система и Бг воза. Изградњом тог система добићемо еколошки чистији град, повећаће се цена грађевинског земљишта, атрактивност земљишта на линијама метроа, изградиће се велики инфраструктурни системи и Београд ће бити још уређенији и развијенији град – казао је Младеновић.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Од почетка године породиљама исплаћено 74,5 милиона динара

Следећа вест

Весић: На Београдском сајму данас вакцинација хиљаду возача ГСП-а

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *