Весић: Осамнаест година Београдског фестивала игре

Нема коментара Share:
Весић: Осамнаест година Београдског фестивала игре

03.03.2021.
Програм Београдског фестивала игре, који се одржава по 18. пут под слоганом „Enjoy dance”, почеће 23. марта у нашем главном граду, најављено је данас на конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине. О манифестацији су говорили заменик градоначелника Горан Весић, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, министарка културе и информисања Маја Гојковић, директорка фестивала Аја Јунг, амбасадори земаља чије ће трупе наступити на фестивалу, као и представници спонзора.

Горан Весић је истакао да је поносан што је Србија једна од ретких земаља Европе у којој се фестивали одржавају и у којој живот није стао.

–  То је најбоља порука пред почетак Београдског фестивала игре јер желимо да 2021. буде година у којој ћемо се вратити нормалном животу, а овај фестивал је један од најбољих доказа да ће тако и бити – рекао је Весић.

Упутио је честитке поводом 18. рођендана фестивала и подсетио колико је прошле године, на почетку пандемије и увођења ванредног стања, било тешко организовати Београдски фестивал игре.

– Захваљујем Аји Јунг, која је за ових осамнаест година својом енергијом и залагањем успела да направи светски фестивал у Београду. Она је свакако најзаслужнија, а Министарство културе и информисања и Град Београд увек су били ту да подрже овај догађај. Подршку пружају и многобројне амбасаде и други културни центри, али је Београдски фестивал игре пре свега дело Аје Јунг и треба да јој будемо захвални због свега што организовање таквог догађаја доноси нашем граду. Драго ми је да је од претпрошле године уведена пракса да одређени делови овог фестивала буду организовани ван Београда. То је добро јер је Србија сувише мала земља да би овакви фестивали били организовани само у једном граду, нарочито када је у питању оволико квалитетан програм. Добро је да и становницима других градова буде пружена прилика да уживају – рекао је Весић.

Непосредно пре званичног програма овогодишњег Београдског фестивала игре требало би да у Београду и Новом Саду наступи „Њујорк сити балет”.

– То је велики успех и велика победа Београда, посебно јер смо Аја Јунг и ја водили велику борбу како би „Њујорк сити балет” гостовао у Београду прошле године у марту, али су, нажалост, стигли само до Будимпеште, одакле су враћени у САД. Прво је требало да наступе у регуларним условима, па смањеним капацитетом у гледалишту, а потом да догађај буде организован без публике, уз пренос на јавном сервису, али на крају ни до тога није дошло. Надам се да ће ове године прво Новосађани, а потом и Београђани моћи да уживају у наступу „Њујорк сити балета” и да нас неке нове мере неће спречити у томе као пре годину дана. Већ годину дана живимо са пандемијом и време је да се полако „отварамо” и почнемо нормалније да живимо – додао је Весић.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изразио је задовољство што се наставља са лепом традицијом да Београдски фестивал игре на овом месту, у Народној скупштини, најављује своје ново издање.

– Задовољство је још веће јер данас показујемо да уметност може победити епидемију, која већ годину дана ремети наш свакодневни живот, посебно када је културна сцена у питању. Београдски фестивал игре, један од најзначајнијих културних брендова Београда и Србије, у најтежим околностима показује да је виталан, не одустаје од своје мисије да осамнаести пут окупи ауторе и љубитеље уметности игре из читавог света. Република Србија и на овај начин даје подршку фестивалу игре као једном од најзначајнијих културних програма чији смо домаћини и организатори. У Београду и Новом Саду угостићемо 17 компанија из 11 земаља, а биће и филмских и едукативних програма – најавио је Дачић.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић објаснила је да је овај фестивал људима у Србији и региону омогућио да присуствују представама светских компанија.

– Важно је што се и ове године одржава фестивал. Културна сцена је јака и публика је жељна квалитетних садржаја. Све карте су давно распродате, а ми шаљемо позитивну слику да за културу има места у нашем друштву и да су велики уметници радо виђени пред нашом публиком – истакла је министарка.

Заменица шефа Делегације Европске уније у Србији Матеја Норчић Штамцар изјавила је да се промоција уметности и креативних индустрија у Европи налази међу циљевима Европске уније.

– Од почетка наше сарадње фокусирали смо се на образовне активности усмерене на младе плесаче и студенте плеса, пре и током главног програма Београдског фестивала игре. Током тих година смо новим генерацијама студената Универзитета у Београду на разним трибинама и радионицама заједно представили програме фестивала. Конкретне иницијативе које подржавамо посвећене су томе да се свим грађанима омогући приступ култури. Европска унија успоставља партнерства и са филмским фестивалима, културним изложбама, концертима и конференцијама током читаве године. Европска унија такође финансира многе фестивале и културне догађаје у Србији попут Феста, Битефа и Београдског фестивала игре. Желели смо да се обратимо што широј групи људи посебним изложбама на улицама, у парковима или путем друштвених мрежа које ће промовисати младе и талентоване уметнике. Ова изложба ће представити око 20 младих студената који похађају професионалне балетске и музичке школе и који су вредно радили и у овим тешким условима пандемије – рекла је Матеја Норчић Штамцар и пожелела свима успешан фестивал.

Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг истакла је да је ово осми пут да се у Народној скупштини организује прва конференција овог фестивала. Захвалила је председнику Народне скупштине Ивици Дачићу, као и министарки Маји Гојковић, која је у претходном периоду отворила Народну скупштину за уметничке садржаје. Такође, захвалила је и Граду Београду на свесрдној подршци, као и свим амбасадама и институцијама културе које су узеле учешћа у организацији.

Упркос пандемији која је умногоме оставила трага на прошлогодишње издање фестивала, Аја Јунг је навела да је нашла два разлога да се и даље истраје у организацији – „програм и инат”. Публика је верна, на неке представе чека дуже од годину дана, и она је такође разлог више.

Требало би да фестивал почне представом која носи назив „Нормално”, са жељом да заиста све и буде по том наслову, нагласила је она и додала да се не зна када ће се фестивал завршити, вероватно до краја ове године, те да ће то бити „прави маратон игре у инат времену”.

О подршци фестивалу на данашњој конференцији за новинаре говорили су и амбасадори Француске, Швајцарске, Италије, Израела, Белгије и Грчке, као и представници спонзора „Visa” и „Ерсте банке”.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Београд слави Новака Ђоковића и његов највећи успех

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *