Радојичић: Четири јавне зграде у Београду према стандардима енергетске ефикасности

Нема коментара Share:
Радојичић: Четири јавне зграде у Београду према стандардима енергетске ефикасности

04.03.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одржао је данас састанак поводом утврђивања даље динамике развоја пројекта термалне рехабилитације четири јавне зграде у Београду. Састанку су присуствовали директорка Европске банке за обнову и развој Жужана Харгитаи и њен сарадник Меран Лукић, шеф Сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Ингве Енгстроем, као и Зоран Лакићевић, државни секретар Министарства рударства и енергетике са сарадником.

– На састанку смо се договорили о даљој динамици и фазама реализације овог значајног пројекта који се тиче енергетске ефикасности зграда обухваћених овим пројектом. Град Београд коначно ће имати Хитну помоћ, Градску библиотеку, Студентску поликлинику и Стационар по европским стандардима – рекао је градоначелник.

Како је Радојичић објаснио, овај пројекат вредан је 16 милиона евра, од чега је 11 милиона евра обезбеђено из бесповратних средстава Европске уније, док је остатак средстава обезбеђен из кредита Европске банке за обнову и развој.

– Ово је први пројекат који је Град Београд добио из Инструмента претприступне помоћи Европске уније (ИПА), уз велику подршку надлежног Министарства за европске интеграције. Извршићемо реконструкцију четири објекта која су од виталног значаја за функционисање града, а који у Београду деценијама нису обновљени – рекао је градоначелник.

Овај пројекат у складу је са стратешким опредељењем Града Београда које се односи на развој зелене престонице, идеје која је основ акционих планова за „зелени град” и одрживу климу и енегрију, а које је Град недавно ставио на јавни увид. Концепт термалне рехабилитација зграда део је шире идеје одрживог развоја и борбе против климатских промена. Овим пројектом би се значајно смањила потрошња енергије у складу са принципима енергетске ефикасности.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић и амбасадор Индије посадили 25 стабала у парку „Ушће” у оквиру акције „Дрво за Београд”

Следећа вест

Весић: Став Београда је поштовање постојећих мера без нових рестрикција

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *