Усвојене иницијативе да се именује Сокак Небојше Глоговца и подигне споменик јунацима Мојковачке битке

Нема коментара Share:
Усвојене иницијативе да се именује Сокак Небојше Глоговца и подигне споменик јунацима Мојковачке битке

08.03.2021.
Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда на данашњој седници усвојила је иницијативу Југословенског драмског позоришта да се у престоници именује Сокак Небојше Глоговца.

У иницијативи ЈДП-а наводи се да је Небојша Глоговац, као један од највећих глумаца у историји српског глумишта, играјући с подједнаким успехом велики класични репертоар и савремене генерацијске улоге у представама и филмовима, снажно обележио период у коме је стварао. Његово дело остаје у трајном наслеђу будућих поколења.

Председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда Андреа Радуловић истакла је значај чувања сећања на Небојшу Глоговца, који је оставио велики печат на нашу културу.

– Небојша Глоговац је својом појавом и својим талентом представљао нешто аутентично и њему својствено у свету глуме. Својим непроцењивим доприносом развоју културних вредности у престоници и шире, оставио је дубоки траг који никада неће бити избрисан и који ће се чувати за будуће генерације. Именовањем улице остаће упамћен као један од највећих у свом, нажалост, кратком животном лету – рекла је Радуловићева.

Чланови Комисије такође су усвојили заједничку иницијативу дневног листа „Вечерње новости” и заменика градоначелника Горана Весића да се подигне споменик јунацима Мојковачке битке.

– Сматрам да је данас, више од читавог века након Мојковачке битке и Првог светског рата, не само прикладно већ и неопходно да се одужимо црногорској армији и црногорском народу на скоро јединственом примеру жртве војске једне земље за војску друге земље. Без ове жртве, победа Србије у Првом светском рату и сам опстанак српства били би доведени у питање. Без Мојковачке битке опоравак српске војске на Крфу, као и пробој Солунског фронта,не би били могући на начин на који су се одиграли. Иако је трајала непуна два дана, Мојковачка битка један је од преломних тренутака у историји нашег народа и самим тим сећање и разумевање овог догађаја је од изузетног значаја за младе, као и за све грађане Београда и Србије – истакао је Горан Весић у делу иницијативе.

На седници Комисије усвојена је и иницијатива Амбасаде Индије у Београду да се подигне споменик-биста чувеном индијском и светском књижевнику Рабиндранату Тагору у Парку пријатељства на Ушћу. Рабиндранат Тагор био је први књижевник из Азије који је 1913. године добио Нобелову награду за књижевност за своју књигу „Гитанђали”. У новембру 1926. године, Тагор је посетио Београд и одржао предавања на Универзитету у Београду и Коларчевом универзитету.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Скупштина Града Београда изгласала глумца Тихомира Станића за селектора БЕЛЕФ-а

Следећа вест

Представљена „Књига о Београду” Горана Весића на руском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *