Формирани мобилни тимови за успешнију вакцинацију у руралним деловима општина

Нема коментара Share:
Формирани мобилни тимови за успешнију вакцинацију у руралним деловима општина

08.03.2021.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић одржали су данас у Градској управи састанак са представницима приградских општина, те градских општина које имају руралне средине као што су Палилула, Вождовац, Звездара, Раковица, Чукарица и Земун. Циљ састанка, према Весићевим речима, било је појачавање активности на вакцинацији у оним срединама у којима живи углавном сеоско становништво.

– Задовољни смо како вакцинација тече у Београду. Вакцинисали смо скоро 23 одсто грађана, а око 13 одсто је ревакцинисано. Вакцинација је боља у градским него у руралним срединама, јер су оне разуђеније и теже је доћи до места за вакцинацију. Из тог разлога започињемо акцију у оквиру које ће представници општина организовати мобилне екипе. Обићи ћемо људе у сеоским срединама, пријавити за вакцинацију оне који се нису пријавили и потом је организовати по селима. Сви представници општина позваће и компаније како бисмо им помогли да се вакцинација запослених обави и на радним местима. Наш је циљ да се што више људи вакцинише, да се што пре вратимо нормалном животу и да престанемо да причамо о рестрикцијама – казао је Весић у изјави за Беоинфо.

Он је истакао да ће Београд све ово урадити први јер је најорганизованији.

– Захваљујући кол-центрима дошли смо до педесет одсто од укупне популације старијих од 65 година. То значи да је од хиљаду старијих од 65 година, њих пет стотина вакцинисано, што надаље значи да ће у наредних неколико недеља они бити ревакцинисани, а после месец-два имаће антитела и биће заштићени од вируса корона. Када говоримо о популацији у старосној доби између 65 и 74 године, вакцинисано је 50,39 одсто, а старијих од 75 година 45,46 одсто. Наш је циљ да вакцинишемо све које можемо. Задовољни смо што смо двоструко бољи од свих других региона у Србији и наставићемо да радимо тим темпом. Уколико би и други у Србији радили исто што и ми, вакцинација би сигурно била још успешнија. Захваљујући председнику и Влади имамо довољно вакцина, а на нама је да се вакцинишемо како не бисмо дошли у ситуацију да се људи разболевају иако имамо довољно вакцина – навео је Весић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је рекла да је Град Београд први формирао мобилне тимове у свим приградским општинама, а који су од прошлог петка на терену, како би грађане старије од 65 година информисали о начину пријављивања за вакцинацију.

– Мобилни тимови су формирани у општинама Младеновац, Лазаревац, Барајево, Сопот, Гроцка, Обреновац, Сурчин и Земун, а после овог састанка биће формирани у још четири општине које имају приградски део. До сада је, захваљујући мобилним тимовима, за вакцинацију пријављено скоро 600 људи. Желимо да сваки суграђанин старији од 65 година добије информацију о томе како да се пријави за имунизацију, а са Министарством здравља и домовима здравља вршимо додатну координацију како би вакцинација могла да се спроводи и у амбулантама које се налазе при селима тих општина – рекла је Станисављевићева.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Вакцинација почиње и у предузећима

Следећа вест

Весић: Београд постигао добар резултат у вакцинацији становништва

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *