Весић: На Београдском сајму почела вакцинација касирки

Нема коментара Share:
Весић: На Београдском сајму почела вакцинација касирки

09.03.2021.
На Београдском сајму данас је почела вакцинација касирки и касира, чиме се наставља процес имунизације грађана који због природе посла свакодневно долазе у контакт са великим бројем људи.

Заменик градоначелника Горан Весић је заједно са секретарком за социјалну заштиту Наташом Станисављевић обишао ову локацију и изразио задовољство што је у Београду завршена прва фаза вакцинације. Осим тога, изразио је задовољство и што је вакцинисано више од 50 одсто суграђанки и суграђана између 65 и 74 године, те готово 50 процената старијих од 75 година.

– Данас се вакцинишу касирке и касири јер су они заиста у блиском контакту са другим особама, с обзиром на то да поред њих дневно прође стотине, а можда и хиљаде људи. Они су за време ванредног стања радили свакодневно, а радили су и по читаву ноћ како би за јутарње термине за пензионере снабдели и припремили радње – истакао је Весић.

Како је навео, сада је на реду фаза вакцинације возача линијског превоза приватника, таксиста, као и у предузећима.

– Београд ће наставити са вакцинацијом прво у руралним срединама, јер смо припремили мобилне екипе, а затим и по предузећима, како бисмо вакцинисали што више најугроженијих – рекао је Весић.

Према његовим речима, град Београд убедљиво је најбољи регион у Србији, вакцинисано је више од 23 процента пунолетног становништва, а ревакцинисано нешто више од 13 одсто. То значи, појаснио је Весић, да је на 1.000 грађана вакцинисано више од 230, а ревакцинисано више од 130.

– То су сјајни резултати и уколико наставимо овим темпом брзо ћемо доћи у ситуацију да имамо довољан број вакцинисаних, те да рачунајући и оне који су прележали корону стекнемо колективни имунитет. Ова криза може да се заврши само на два начина, или ће сви бити вакцинисани, или ће сви бити заражени. Мислим да је боље да сви будемо вакцинисани и да се тако што пре вратимо нормалном животу. Вакцина има довољно захваљујући томе што их је председник Вучић обезбедио. Сада треба да искористимо прилику да будемо земља са највише вакцинисаних и да се што пре вратимо нормалном животу и раду – нагласио је Весић.

Задовољан сам и захвалан грађанима Београда на одзиву за имунизацију, казао је Весић и додао да ништа у животу не може да се деси без рада.

– Да није Градске управе и сарадника, не бисмо имали овакав одзив. Локална управа мора да се бави вакцинацијом, а ми се у Београду њом бавимо и озбиљно приступамо послу. Зато и имамо такав резултат. Не одустајемо и сигурни смо да ће гађани Београда да се вакцинишу и да ћемо на тај начин заједно обезбедити бољу будућност за све – закључио је Весић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је истакла да је од почетка рада кол-центара до сада позвано готово 140.000 суграђана са територије града, а да се више од 50.000 особа старијих од 65 година баш на тај начин пријавило за имунизацију.

– Сваки дан је ангажовано више од 150 волонтера који су старијим суграђанима помогли да се јаве на портал еУправе и да се захваљујући томе вакцинишу. Овом приликом позивам све старије суграђане, уколико им је и даље потребна помоћ и уколико има оних који се још нису пријавили за имунизацију, да позову било који од отворених кол-центара у свим градским општинама. Они раде сваки дан од осам сати ујутро до осам сати увече и викендом, а уколико је старијим суграђанима потребан превоз, он ће такође бити организован – истакла је Станисављевићева.

Она је додала да је у Београду вакцинисано више од 50 одсто грађана старости од 65 до 74 године.

– Када је реч о старијима од 75 година, вакцинисано је 45 одсто те популације. Зато можемо да кажемо да је Град Београд постигао завидне резултате када је у питању заштита најстаријих суграђана, што и јесте приоритет. Наш следећи корак, који предузимамо у сарадњи са Министарством здравља и градским општинама које имају руралне делове, јесте да ћемо отварати амбуланте у којима ће се људи вакцинисати. Тако ћемо и људима који живе по селима омогућити да не морају да иду до домова здравља, јер ће имунизацију у амбулантама вршити наши мобилни тимови, који су и формирани управо из тог разлога – нагласила је Станисављевићева.

Она је рекла да је данас на Сајму пријављено око 2.000 људи којима су доступне „синофарм” и „спутњик” вакцине, те да је путем флајера „Вакцинација – дан после” свим грађанима сугерисано да и после вакцинације треба да се понашају одговорно.

– Сви и надаље треба да се придржавамо прописаних епидемиолошких мера, да и даље носимо маске, како бисмо постигли колективни имунитет и вратили се нормалном животу. На добром смо путу, али је потребна додатна одговорност и стрпљивост наших суграђана – закључила је градска секретарка за социјалну заштиту.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Са данашњим даном у Београду ће бити вакцинисано више од 350 хиљада људи

Следећа вест

Никодијевић: Вакцинисано више од 50 посто популације од 65 до 75 година

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *