Са представницима ромских координатора одржан састанак на тему имунизације Рома

Нема коментара Share:
Са представницима ромских координатора одржан састанак на тему имунизације Рома

11.03.2021.
Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић одржала је данас у Скупштини Града Београда на Тргу Николе Пашића састанак са представницима ромских координатора на тему имунизације Рома.

Она је истакла да Град Београд у последњих месец дана спроводи активности које се тичу подршке припадницима ромске националне мањине када је у питању пријављивање за вакцинацију.

– Данашњи састанак одржан је са свим координаторима за ромска питања, који ће бити ангажовани при свакој градској општини, где ће бити формирани мобилни тимови. Они ће ићи на терен у ромска насеља у Београду где ће припаднике ромске националне мањине информисати о значају вакцинације и начину пријаве. Уколико неко жели, ромски координатори и волонтери ће их пријављивати на лицу места путем уређаја за пријављивање на систем еУправе. Подршку добијамо и од здравствених медијатора и Министарства здравља. Сваки тим при општини чиниће ромски координатор општине, здравствени медијатори и волонтери Црвеног крста. Важно нам је да обиђемо сва насеља у којима живе припадници ромске националне мањине у Београду – рекла је Станисављевићева.

Она је нагласила да је обављено мапирање насеља, те да Град Београд има 144 насеља у којима живе припадници ове мањине, а према резултатима са терена ту живи више од 36 хиљада особа.

– Приоритетна група јесу Роми, а посебно они старији од 65 година. За ове намене Секретаријат за социјалну заштиту и Град Београд ће одштампати више од 30 хиљада брошура које је радио Градски завод за јавно здравље града Београда. Брошуре које ћемо делити штампаће се на српском језику, али преведене су и на ромски језик. Тим лекара Градског завода за јавно здравље је написао све потребне информације како би припадници ромских мањина били информисани о вакцинацији. Такође, брошуре ће користити и људима који су неодлучни и који у датом тренутку можда не желе да се пријаве, те им пружити информације о томе како да се чувају и поштују све епидемиолошке мере у вези са вирусом корона. У брошурама су наведени контакти свих домова здравља, кол-центара општина и мобилних екипа које су формиране у свакој градској општини за помоћ при имунизацији – закључила је Станисављевићева.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: У Београду почела вакцинација у селима, вакцинисана већ четвртина одраслог становништва

Следећа вест

Никодијевић: Безбедност и здравље Београђана је на првом месту

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *