Горан Весић: Град преузео оснивачка права над КПГТ-ом

Нема коментара Share:
Горан Весић: Град преузео оснивачка права над КПГТ-ом

12.03.2021.
Одлуком Скупштине Града Београда, на данашњој седници основана је нова установа културе Позориште КПГТ, а како је тим поводом истакао заменик градоначелника Горан Весић, на овом пројекту радило се протеклих шест месеци. Он је подсетио да Град Београд дуго већ помаже у раду ове установе.

– Не треба ни подсећати какав је траг Љубиша Ристић оставио као засигурно наш најбољи позоришни редитељ у 20. веку. Било је важно да на известан начин институционализујемо рад КПГТ-а, због чега смо у договору са њим преузели оснивачка права, а он ће бити именован за директора овог позоришта. Попут Театра „Вук”, неће имати запослене глумце, већ само двоје запослених, а глумци ће бити ангажовани по пројектима које ће подржавати Град Београд. Добро је да Београд има једно алтернативно позориште у којем ће играти млади и неафирмисани глумци – рекао је Весић, истичући да је ово начин да само позориште опстане у будућим временима.

Он је додао да је ово својеврсна формализација односа између Града и позоришта, али да би било добро да Београд убудуће добије и приватна позоришта, изражавајући наду да ће са бољом економском ситуацијом бити више таквих пројеката у граду.

Заменик градоначелника се осврнуо и на недавно гостовање „Њујорк сити балета” у оквиру овогодишњег Београдског фестивала игре, који су имали прву представу после годину дана и то баш у нашој земљи.

– Београд је постао значајно културно седиште. Са оваквим радом и приступом култури биће још значајних пројеката – најавио је Весић.

Вршилац дужности подсекретара културе Гордана Гонцић подсетила је на историјат КПГТ-а од 1977. године, те да је свих ових година, повезивањем најзначајнијих уметника бивше Југославије, остварио изузетне резултате у уметничком стваралаштву и раду. Стварано је ново, модерно позориште са идејом заједништва и храбрим критичким промишљањем света и времена, навела је она.

– Град ће помоћи да се даље развија ова установа која окупља младе глумце и представља позоришну авангарду и јединствену појаву у нашој култури – истакла је Гонцићева.

Одборници Скупштине града на данашњој седници изменили су и допунили Одлуку о сталним манифестацијама у области културе од значаја за град Београд. Убудуће ће Скупштина града из реда афирмисаних личности из области културе именовати селектора сталних манифестација на период од две године. Очекује се да ће селектори програма омогућити да манифестације добију виши уметнички ниво, разноликост, размену искуства и већу видљивост, важност и значај, истакла је Гордана Гонцић.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник и амбасадор Хрватске засадили нове саднице у склопу акције „Дрво за Београд”

Следећа вест

Дистрибуција пакета помоћи ромским породицама у насељу Зага Маливук

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *