Дистрибуција пакета помоћи ромским породицама у насељу Зага Маливук

Нема коментара Share:
Дистрибуција пакета помоћи ромским породицама у насељу Зага Маливук

12.03.2021.
Чланица Градског већа Данијела Мирјанић присуствовала је данас реализацији пројекта „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији” у насељу Зага Маливук у Крњачи. Пројекат су спровели Црвени крст Србије и Немачка организација за међународну сарадњу „Гиз” и том приликом поделили 127 пакета хране и исто толико пакета хигијенских производа и дезинфекционих средстава за 79 породица. На републичком нивоу, у периоду од три месеца предвиђена је подела по девет хиљада пакета обе врсте.

– Част ми је што данас могу да будем овде и пружим подршку суграђанима. Са Црвеним крстом и организацијом „Гиз” дужи период успешно сарађујемо, а овај пројекат је пример добре праксе. Без подршке међународних и невладиних организација Град Београд не би могао да се суочи са свим проблемима са којима се свакодневно сусреће. Претходна година је била врло тешка и турбулентна, а ми смо ту да покажемо хуманост и пружимо руку нашим комшијама – истакла је Мирјанићева.

Према њеним речима, инклузија Рома је стратешко питање Србије и једно од кључних циљева за Град Београд.

– Трудићемо се да свим нашим суграђанима пружимо достојанство и једнаке шансе, пре свега образовање и право на живот. Наставићемо сарадњу и ову врсту акција. Надам се да ће пакети помоћи барем мало олакшати живот овим породицама – рекла је чланица Градског већа.

Секретар Црвеног крста Љубомир Миладиновић указао је на значај рада запослених, медицинског особља и волонтера током пандемије вируса корона.

– Показали су колико су важни солидарност и хуманост. Драго ми је да сте препознали посвећеност и да сте за свог партнера изабрали најстарију хуманитарну организацију. Поштујући своје принципе и мисију, Црвени крст је пружао помоћ најрањивијим категоријама становништва у различитим кризама – објаснио је Миладиновић.

Шеф Одељења за економску сарадњу Амбасаде Немачке Кристијан Шилинг напоменуо је да је пандемијска ситуација унела доста неизвесности у свакодневни живот локалних заједница, а да су маргинализоване групе најрањивије.

– Циљ пројекта је побољшање и оснаживање животних услова ромске мањине. Пандемија их је много погодила, посебно у погледу личне хигијене. Прети опасност од последица због лошег приступа води и канализацији, као и губитка електричне енергије – навео је Шилинг.

У сарадњи са Алијансом НАЛЕД, у оквиру пројекта „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији” биће настављене активности у области информисања, превенције и опоравка маргинализованих породица из 18 градова и општина широм Србије. Такође, у фокусу ће бити и економско оснаживање, поручују из ове организације.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Горан Весић: Град преузео оснивачка права над КПГТ-ом

Следећа вест

Весић: Београд ће у септембру имати гробље кућних љубимаца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *