Радојичић: Нове мере адекватне у овом тренутку, ситуација је крајње озбиљна

Нема коментара Share:
Радојичић: Нове мере адекватне у овом тренутку, ситуација је крајње озбиљна

16.03.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је гостујући у емисији „Око” да је у Београду данас било 1.418 позитивних особа на вирус корона, те да је веома важно зауставити повећање броја заражених. Градоначелник је рекао да је у главном граду до сада ревакцинисано готово 250.000 људи и да је Србија, имајући у виду постигнут резултат, међу најуспешнијим државама у региону.

 – Тренд повећања позитивних на вирус корона је од 1. марта ишао од 1.060 оболелих особа и дошао до данашње цифре од 1.418 заражених. Параметри који ће нам рећи да ли нове мере дају резултат или не јесу конкретне цифре које говоре о паду броја заражених. Не очекујемо да ове мере преко ноћи дају резултат, јер је то немогуће, ситуација је крајње озбиљна. Следећа кључна ствар јесте да су мере које су предузете у овом тренутку адекватне. Када се буду појавиле вредности које говоре о заравњењу криве, односно о паду броја заражених, то ће бити моменат за позитивни став и нови оптимизам у борби која траје већ годину дана. Било је реално претпоставити да ће ова пандемија трајати барем две године и искрено се надам да ћемо ову борбу завршити у том року и да ће у мају и јуну ситуација кренути значајно набоље – истакао је Радојичић.

Према његовим речима, подела на борбу за здравље и борбу за привреду није сасвим адекватна.

– Нема здравственог система уколико нема новца. Медицина је скупа ствар и ако иза ње не стоји привреда и много новца, поред огромног труда здравствених радника, она не може да функционише. С друге стране, нема привреде без здравих људи, тако да је, понављам, ова подела незахвална и не сасвим адекватна. Сигурно је да морамо солидарно ући у ову фазу борбе с пандемијом и ту нема дилеме. А на питање да ли су две седмице довољне да се виде резултати одговорићу потврдно, јер инкубациони период траје две седмице. Ово тренутно стање вероватно и јесте резултат тога што су се људи окупљали на планинама и у клубовима. Ако се стриктно будемо придржавали мера ових пет дана, тек за две недеље ћемо видети резултат, али сам сигуран да ће га бити – нагласио је Радојичић.

Он је истакао да је за Град Београд изузетно важно да води рачуна о привреди, те да се он и његови сарадници боре да нађу баланс у том смислу.

– Увек сам на страни здравља и медицине. Не треба да губимо енергију у правцу вештачких подела. Данас је премијерка на седници Кризног штаба поново показала зрелост и дефинисала заједнички именитељ свих нас, а то су ове мере које ће трајати пет дана. Предстоји нам борба – казао је Радојичић.

Градоначелник је навео да ће Комунална милиција и инспекцијске службе још активније контролисати поштовање мера и истакао да су ове службе поднеле велики терет у претходном периоду.

– Дружења и скупови су се преселили у станове, и наравно да ћемо и у том сегменту појачати контроле, а постоји могућност и да грађани пријаве оне који се недозвољено окупљају у већем броју и крше епидемиолошке мере. Од 1. марта до сада било је готово 300 пријава скупова у становима. Комунална милиција на основу Одлуке о кућном реду у зградама има право да интервенише, а тамо где се види да постоји и кривична одговорност у смислу ширења заразне болести или непоштовања медицинских мера, могу да интервенишу и полиција и тужилаштво. Ипак, апелујем на људе да схвате озбиљност ситуације, а важно је и младим људима стално објашњавати да се морају вакцинисати и да је то у њиховом интересу – рекао је Радојичић.

Радојичић је рекао да је на данашњој седници Кризног штаба било речи о томе да се у основним школама до четвртог разреда посебно мора водити рачуна о спровођењу епидемиолошких мера и, уколико буде потребно, и њима увести онлајн наставу.

– Било је разговора и о предшколским установама. Постоји препорука да у вртић долазе само деца која баш морају и чији родитељи немају алтернативу када је реч о чувању деце. На оваквим састанцима важно је причати о вакцини, то је осим спровођења мера изузетно важно. Често добијам питања младих људи преко друштвених мрежа како је тако брзо пронађена вакцина. Спроведене су озбиљне студије и проверени бројни фактори безбедности како би вакцине биле потпуно безбедне, а идеја да вакцине утичу на генетски материјал је потпуно научно оспорена. Позивам младе људе да искористе ово што су наш председник и наша држава омогућили. Имамо могућност да бирамо вакцину, тако да је важан континуитет вакцинације који сада имамо и морамо га наставити како бисмо спасили животе људи – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Нове мере као резултат компромиса између захтева медицинског дела Кризног штаба и потребе очувања привреде

Следећа вест

Почела имунизација Рома у Крњачи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *