Весић: Агенција „Мудис” подигла кредитни рејтинг Београда са Ба3 на Ба2

Нема коментара Share:
Весић: Агенција „Мудис” подигла кредитни рејтинг Београда са Ба3 на Ба2

17.03.2021.
Кредитна агенција „Мудис” (Moody’s Public Sector Europe) подигла је данас дугорочни рејтинг Града Београда са Ба3 на Ба2, изјавио је данас у Москви заменик градоначелника Горан Весић.

– Подизање кредитног рејтинга велико је признање за Београд и наше јавне финансије. Мало је градова у свету чији је кредитни рејтинг побољшан у време пандемије. То су успели само они градови који су се одговорно односили према јавним финансијама. Штедели су, али се нису расипали и задуживали. Београд је један од таквих градова. Ово је велико признање за све Београђанке и Београђане, за Управу Града Београда, пре свега у сектору финансија, али и за мене лично, јер мој посао су финансије и економија града – рекао је Весић.

Према процени ове агенције, изгледи рејтинга Београда промењени су у стабилни.

Весић је истакао да подизање рејтинга Града Београда од кредитне агенције „Мудис” представља резултат побољшања кредитне способности државе, од којег имају користи све институције на нивоу испод националног, али и континуирано добре праксе Града у области управе и управљања буџетом, те чврсте финансијске основе, које ће издржати утицај шока изазваног пандемијом вируса корона, како пише у званичном извештају.

Агенција „Мудис” очекује да ће значајна финансијска позиција града бити у великој мери очувана, као и да ће терет дуга даље опадати.

Након што је Град Београд индиректно погођен прошлогодишњим смањењем прихода од пореза на доходак грађана, који чини око 50 одсто оперативног прихода, приход од пореза на доходак грађана ће се повећати за шест одсто у 2021. години, као резултат процењеног економског раста од 4,7 одсто у 2021. години. Рејтинг Града Београда поткрепљен је добрим финансијским резултатима који су произашли из одличног фискалног управљања. Предвиђа се да ће Град остварити значајан финансијски суфицит за 2020. годину, што ће допринети опадању директног дуга који је предвиђен да износи 34 одсто оперативног прихода на крају 2020. године.

Рејтинг представља резултат улоге Града Београда као главног града и највећег економског чворишта у земљи, који чини скоро 40 одсто националног БДП-а.

Осим тога, строга контрола над јавним предузећима допринеће стабилизацији нето директног и индиректног дуга на око 40 одсто оперативног прихода у наредне две године, у поређењу са 67 одсто у 2016. години. Стабилни рејтинг одражава очекивања агенције „Мудис” да ће Град моћи да сачува своје укупне солидне и стабилне финансијске учинке и умерени ниво дуга, што је и потврђено добрим управљањем буџетом у претходном периоду. Пораст броја становника оптерећује градски буџет како би се задовољиле потребе за инфраструктуром и становањем. Иако Град има умерену фискалну флексибилност, он следи разбориту праксу управљања буџетом. Београд користи разборито планирање финансирања, које омогућава вишегодишње предвиђање кључних трендова, пружајући граду могућност да идентификује потенцијалне притиске и омогућавајући довољно времена за прилагођавање планова за ублажавање било каквих кредитних импликација, наводи се у извештају агенције „Мудис”.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић о пројектима у општини Земун

Следећа вест

Руси заинтересовани за улагање у пројекат БГ воза

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *