Никодијевић: Мобилни пунктови олакшавају процес имунизације свим становницима Београда

Нема коментара Share:
Никодијевић: Мобилни пунктови олакшавају процес имунизације свим становницима Београда

17.03.2021.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић обишао је мобилни пункт за вакцинацију Дома здравља „Чукарица” који данас врши имунизацију заинтересованих грађана у амбуланти у насељу Остружница. Догађају су присуствовали члан Градског већа Слободан Шолевић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, као и председник општине Чукарица Срђан Коларић.

Никодијевић је истакао да је у току наставак друге фазе имунизације у Београду и да је до сада нешто мање од 400.000 људи примило прву дозу вакцине.

– Тај број представља изузетан резултат, али смо апсолутно свесни чињенице да људима који живе у рубним општинама и руралним срединама, каквих је доста у Београду, физички морамо „приближити процес вакцинације”. Нереално је очекивати да ће старији људи из ових крајева Београда сами попунити пријаве на порталу еУправе и потом отићи у, примера ради, Дом здравља „Чукарица”, који је удаљен 15 или 20 километара, где ће примити прву, а потом и другу дозу вакцине. Свесни те чињенице, одлучили смо се за формирање мобилних пунктова и само данас их имамо у 11 општина – рекао је Никодијевић.

Он је додао да ће мобилни пунктови сваког дана бити у другој месној заједници, како би свим становницима Београда процес имунизације био максимално олакшан.

– Осим помоћи онима који не могу сами да дођу на вакцинацију, свима ће бити објашњена предност имунизације. Заиста сам задовољан јер свакодневно могу да се уверим да велики број, нарочито старијих људи, долази на вакцинацију. То значи да потреба постоји и да морамо да будемо што ангажованији и креативнији јер је наш задатак да дођемо до сваког појединца у нашем граду. Захвалан сам људима из Дома здравља „Чукарица” који раде одличан посао и до сада су вакцинисали око 25.000 становника ове општине, независно од пунктова на Београдском сајму и у „Белекспоцентру” – додао је први човек градске скупштине.

Никодијевић је истакао да је ковид амбуланта у Железнику једна од највећих у Србији.

– Уназад годину дана, тамо се дневно прегледа око 700 људи и због тога им дугујемо велику захвалност. Настављамо посао и када будемо дошли до сваког појединца моћи ћемо да кажемо да смо успели – поручио је Никодијевић.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је прецизирала да је до данас у Београду вакцинисано 394.000 људи.

– У питању је 28 одсто пунолетне популације Београда, док је ревакцинисано више од 234.000 суграђана. Наш приоритет је имунизација и подршка људима који желе да се пријаве за вакцинацију. Настојимо да, пре свега, старијим особама олакшамо пријављивање за вакцинацију, а потом да отварањем мобилних пунктова убрзамо читав процес. Када се ради о особама између 65 и 74 године, у Београду је до сада вакцинисано скоро 57 одсто грађана – рекла је Станисављевићева.

Председник општине Срђан Коларић је подсетио да се вакцинација у овој општини обавља на три стална пункта.

– Осим тога, успели смо да изађемо у сусрет суграђанима који живе у рубним деловима општине. Јуче је акција спроведена у насељу Рушањ, данас у Остружници, а сутра ће бити организована у Великој Моштаници. У петак ће на ред дођи становници неформалних насеља, а следеће недеље у Умци и Сремчици. До сада је вакцинисан око 51 проценат старијих од 75 година, 56 процената старијих од 65 година, а укупно је вакцинисано 27 процената пунолетних становника општине – навео је Коларић.

Директор Дома здравља „Чукарица” Ненад Бјелица је рекао да потребу за вакцином најбоље показују велике гужве испред ковид амбуланти.

– Вратили смо се на бројеве из новембра и имамо више од 700 прегледа дневно. Сада је другачија старосна структура пацијената. Највише се јављају људи средње доби, а разлог је једноставан – вакцинисани су углавном старији људи – рекао је Бјелица.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Брошура о значају вакцинације на ромском језику

Следећа вест

Радојичић: Нове мере као резултат компромиса између захтева медицинског дела Кризног штаба и потребе очувања привреде

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *