Никодијевић: Настављамо интензиван процес вакцинације на територији града Београда

Нема коментара Share:
Никодијевић: Настављамо интензиван процес вакцинације на територији града Београда

18.03.2021.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић обишао је данас мобилни пункт за вакцинацију у Батајници. Обиласку су присуствовали секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, као и председник општине Земун Гаврило Ковачевић.

Никодијевић је рекао да се наставља интензиван процес вакцинације на територији града Београда, те да је закључно с јучерашњим даном у Београду 399.000 људи примило прву дозу вакцине, а већ током данашњег преподнева тај број биће већи од 400.000, што је 28 одсто пунолетног становништва.

– Заједно са Министарством здравља и домовима здравља радимо одличан посао. Опредељење у другој фази имунизације је да акценат буде на мобилним пунктовима, како би вакцине биле доступније, пре свега старијем становништву које живи у рубним деловима града. Интересовање за вакцину је у складу са очекивањима, а овим начином приступа омогућавамо вакцинацију и људима који се нису пријавили путем портала еУправе. Градске службе пријављују заинтересоване грађане, обезбеђен је лекарски преглед и наша идеја је да дођемо до сваког човека у нашем граду, ма колико био удаљен од места на којем се врши имунизација. Не смемо дозволити да било који појединац, уколико је заинтересован за вакцинацију, остане без прилике да се вакцинише зато што није могао сам да се пријави, није био информисан или није могао да дође до места за имунизацију – нагласио је Никодијевић.

Према његовим речима, јуче је на 11 мобилних пунктова вакцинисано више од 1.000 грађана који, како је додао, не би имали прилику да се вакцинишу редовним путем.

– Због тога ћемо наставити да радимо на овај начин и покушаћемо да обезбедимо још већи број мобилних тимова. Упоредо са овим послом радимо на вакцинацији непокретних и слабије покретних људи који су се пријавили путем еУправе. У питању су људи који не могу да дођу ни до мобилних пунктова, што захтева озбиљне ресурсе које наши домови здравља имају. Примера ради, у тим случајевима би требало обезбедити лекара, медицинску сестру, преглед, вакцинацију, али сигурно и двадесетак минута чекања како би се уверили да неће бити неких тренутних нуспојава. Јасно је да на тај начин једна лекарска екипа не може да обави велики број посета тог типа – истакао је Никодијевић.

Ипак, како је навео, вакцинисано је више од 70 одсто непокретних и слабије покретних људи који су се пријавили путем еУправе.

– Очекујем да у наредном периоду и остатак грађана прође кроз процес имунизације. Велику захвалност дугујемо здравственим радницима који раде сјајан посао. Дом здравља „Земун” покрива општине Земун и Сурчин, што обухвата велику површину на којој живи велики број становника. Кључ успеха је добра организација и велика пожртвованост здравствених радника и немедицинског особља који раде у здравственом систему. Општина Земун пружа сву неопходну логистику и даје пример како би требало да буде организована локална самоуправа по овом питању и да буде подршка здравственом систему, јер ово је борба у којој учествујемо сви заједно. Када будемо дошли до последњег човека који жели да се вакцинише, а из било којег разлога није у стању да то уради сам, те када већи део становништва буде вакцинисан, онда можемо да кажемо да смо успели – закључио је Никодијевић.

Секретарка Наташа Станисављевић је рекла да је у Београду закључно са јучерашњим даном вакцинисано више од 184.000 суграђана старијих од 65 година.

– Наш приоритет остаје имунизација најстаријих суграђана, због чега смо на свакој општини обезбедили више пунктова за вакцинацију. Мобилне екипе, које имају скоро све градске општине, имају задатак да старијим суграђанима помогну у процесу пријављивања, али и доласку на место вакцинације. Захваљујући раду мобилних екипа, више од 7.000 људи је за недељу дана пријављено на порталу еУправе, а на мобилним пунктовима вакцинисано је више од 3.000 људи. У наредном периоду наставићемо да радимо на отварању нових пунктова, све у складу са потребама најстаријих суграђана – нагласила је секретарка.

Председник општине Земун Гаврило Ковачевић рекао је да је Земун прва градска општина која је у сарадњи са Домом здравља „Земун” обезбедила простор за потребе имунизације.

– Од јуче смо кренули у обилазак приградских насеља као што су Батајница, Бусије и Угриновци, а очекујемо почетак рада мобилног пункта у Земун пољу. Ставили смо све своје ресурсе на располагање како би суграђани лакше обавили вакцинацију. Овај темпо ћемо пратити докле год постоји потреба. Ускоро би требало да стигну мобилни пунктови до насеља Алтина, Плави хоризонти и Галеника. Путем Дома здравља „Земун” до сада је вакцинисано више од 25.000 људи, док је ревакцину примило више од 16.000. Општина је обезбедила и кол-центар путем којег заинтересовани грађани могу да добију све информације о процесу имунизације – казао је Ковачевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: У Београду данас вакцинисан четиристохиљадити грађанин

Следећа вест

Брошура о значају вакцинације на ромском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *