У Београду вакцинисано више од 188.000 старијих од 65 година

Нема коментара Share:

20.03.2021.
У Београду је вакцинисано више од 406.000 људи, што је 28,8 одсто пунолетних лица, ревакцинисано је више од 248.000 људи, од чега је 54 одсто жена, и поносни смо на ове податке, изјавила је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић за канал „Вести”. За непуна два месеца, додала је секретарка, вакцинисано је више од 188.000 старијих од 65 година.

– На дневном нивоу пратимо резултате имунизације и када смо приметили да у приградским општинама и њиховим разуђеним деловима имамо мањи проценат вакцинисаних старијих лица, организовали смо мобилне екипе које им помажу да се пријаве за имунизацију. У сарадњи са домовима здравља организују се и пунктови у тим местима јер не желимо да дозволимо да неко, зато што живи у удаљеним деловима општина, буде невакцинисан – истакла је секретарка Станисављевић и додала да су у тим деловима града организована 52 пункта. До сада је, како је навела, на мобилним пунктовима вакцинисано више од 5.000 грађана.

– Највећа је захвалност лекарима и медицинским сестрама који су на терену, како би најстаријима заштитили здравље. Тако смо као један од начина комуникације изабрали брошуру Градског завода за јавно здравље, која се доставља старијим суграђанима на терену, како би имали све неопходне информације. Ми смо њихов сервис и они знају да могу да рачунају на Град Београд. Бићемо на терену док за тим буде било потребе. Наша кампања је да вратимо живот и да се вратимо начину живота на који смо навикли – казала је секретарка.

Према њеним речима, приоритет Града Београда је подршка имунизацији и заштита здравља најстаријих суграђана. 

– Сходно томе, прву ствар коју смо урадили је да смо још 18. јануара покренули кол-центре у свим општинама, како би старији суграђани који не знају како да се пријаве имали волонтера када позову број који може да им помогне и пријави их на портал еУправа. Уколико им је био потребан превоз, да неко дође до њихове куће, превезе их до места имунизације и потом их врати назад, и то је било омогућено – појаснила је Наташа Станисављевић.

Влада велико интересовање грађана за вакцинацију, навела је она и додала да је посебно важно то што грађани Србије имају могућност да бирају коју вакцину ће примити.

– Ми смо други у Европи по броју вакцинисаних грађана. Много богатије и развијеније земље у свету нису постигле такав успех. Можемо да будемо поносни на резултате наше земље. У популацији грађана од 65 до 74 године вакцинисано је 57,91 одсто људи. Морамо да имамо велики степен имунизације, али и да се одговорно понашамо – рекла је Наташа Станисављевић.

Она је подсетила да су у Србији на располагању вакцине четири произвођача и да је за то заслужна мудра политика председника Александра Вучића.

Секретарка Станисављевић је рекла да постоје флајери са битним информацијама на ромском језику и да је битно да се нађе прави начин комуникације са људима који живе у неформалним насељима.

– Осим мобилних екипа које помажу најстаријим суграђанима, оформљене су и посебне мобилне екипе, а одржали смо и састанак са свим координаторима за ромска питања у нашим општинама. Имали смо и подршку Министарства здравља у виду здравствених медијатора који у неформалним насељима помажу да се здравствена заштита приближи грађанима, а имали смо и подршку волонтера Црвеног крста. Мобилне екипе посећују ова насеља, деле брошуре на српском и ромском језику, а у сарадњи са домовима здравља постоје и вакцинални пунктови. Ми водимо рачуна о свим угроженим групама, посвећени смо томе да све пиоритетне групе буду што пре вакцинисане – рекла је секретарка.

Када је у питању сектор социјалне заштите, Наташа Станисављевић је навела да је поносна на то што је више од 1.800 и запослених и корисника вакцинисано. 

– Наши запослени су све време радили са корисницима. До сада нисмо имали ниједан случај ковида-19 у Прихватилишту за децу Београда, Прихватилишту за бескућнике, а за то су заслужни социјални радници, неговатељи који раде у тим установама. Имамо велики проценат вакцинисаних корисника, а у Прихватилишту за бескућнике вакцинисано је више од 91 одсто људи. Организовали смо и у дневним боравцима вакцинацију, тако да је више од 76 младих и одраслих са сметњама у развоју вакцинисано. То је предложило Удружење родитеља, а Градски завод за јавно здравље припремио је процедуру вакцинације – појаснила је секретарка Станисављевић.

Секретарка је позвала суграђане који се нису вакцинисали да то учине и навела да је сутра омогућена имунизација без претходног пријављивања у Хали 3 Београдског сајма од 8 до 15.30 сати, напоменувши да је доступна вакцина „астра зенека”.

Она је похвалила добру сарадњу и координацију између Републике, Града и општина у овом послу, јер, како је додала, једино тако може да се оствари циљ.

Председник општине Лазаревац Бојан Стевић рекао је да је задовољан одзивом грађана те општине за вакцинацију, те да је организовано седам пунктова за ту намену.

Како је навео, 47 одсто грађана Лазаревца старијих од 65 година примило је обе дозе вакцине, што како је додао, показује одговорност суграђана.

– Потрудићемо се у наредном периоду да грађанима Лазаревца још више појаснимо важност вакцинације. То је у овом тренутку најважније – казао је Стевић и додао да је данас у Месној заједници „Велики Црљени” вакцинисано 212 грађана.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Сутра вакцинација на Сајму без заказивања – у Београду ревакцинисано 250.000 људи

Следећа вест

Весић: Србији је потребан сопствени модел у борби против пандемије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *