Радојичић: Одговорност, солидарност и стрпљење

Нема коментара Share:
Радојичић: Одговорност, солидарност и стрпљење

21.03.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостовао је данас у Јутарњем програму РТС-а и том приликом изјавио да је синоћни скуп на Савском тргу ирационалан са епидемиолошког аспекта, да људи различито реагују на страх, али и да су ризици тако неодговорног понашања огромни.

Градоначелник је нагласио да је тренутно изузетно велики број људи на болничком лечењу.

– Јутрос сам добио податке из Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима и Секретаријата за послове комуналне милиције да се мере поштују боље него у претходном периоду. У једном ресторану на Ади синоћ је затечено девет лица, док је ноћ пре тога у угоститељском објекту у Јужном булевару било њих 14. Мање је пријава кућних журки јер суграђани постају свеснији ове ситуације. Девет патрола је радило у три смене и том приликом извршило 157 контрола током којих су утврђена три прекршаја – истакао је градоначелник.

Према његовим речима, све је више деце са упалом плућа. Нови британски сој вируса се брже шири и он је на одређени начин опаснији. Вакцинација је сигурно довела до извесног опуштања код људи. Он је подсетио и да су скијалишта сигурно једно од већих жаришта.

– Различита мишљења постоје, али ја верујем да ће ових пет дана допринети заустављању разбуктавања пандемије. Кризни штаб ће одлучити да ли ће ове мере бити настављене. Једноставно, угоститељски објекти јесу места која носе ризике. За оне делатности где се носе заштитне маске, а контакт је „један на један”, треба пронаћи начин њиховог функционисања. Од марта до краја децембра прошле године, према америчким студијама, много је већи број заражених који су запослени у ресторанима – објаснио је Радојичић.

Осврћући се на имунизацију, рекао је да је до сада примењено 662.000 доза вакцина. Јуче је било 6.700 вакцинисаних у Београду, а дан пре тога 8.800. Иако смо далеко од тога, циљ је да дођемо до колективног имунитета, навео је градоначелник.

– Имамо 52 мобилне екипе које обилазе приградске општине. У општини Лазаревац је вакцинисано 13.500 људи. Такође, на Вождовцу је вакцину примило 800 непокретних суграђана, а у Младеновцу 150 – прецизирао је Радојичић.

Он је подсетио да је ситуација у градском превозу од почетка изазов, али и да се прописане мере у њему прилично поштују. Олакшавајућа околност, за разлику од ресторана, јесте та што маска не мора да се скине у превозу. Дезинфекција возила се ради сваког дана на крају радног времена и ризици се смањују на најмању могућу меру, истакао је градоначелник.

– Београд је најгушће насељен део Србије и реално је да концентрација заражених овде буде највећа, те да из тог разлога и најчешће спровдимио контроле. У гранама привреде, где је иоле могуће обезбедити солидне услове, треба им дозволити да функционишу, али уз стриктно придржавање епидемиолошких мера. Одговорност, солидарност и стрпљење су три ствари на које морамо да се непрестано подсећамо. Ако верујете у савремену медицину, не видим ниједан разлог да се не вакцинишете. Позивам све грађане да се вакцинишу – закључио је први човек Београда.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Београд предлаже измену закона како би се стало на пут дивљим депонијама

Следећа вест

Још заштитне опреме за вртиће

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *