Весић: Београд предлаже измену закона како би се стало на пут дивљим депонијама

Нема коментара Share:
Весић: Београд предлаже измену закона како би се стало на пут дивљим депонијама

21.03.2021.
Дивље депоније гуше Београд и тај проблем морамо да решимо системски. То подразумева измену Закона о планирању и изградњи, рекао је данас заменик градоначелника Горан Весић у шестом Фејсбук интервјуу са грађанима, одговарајући на питање Данице Максимовић из Жаркова о дивљој депонији која се налази иза луна-парка у том делу града. 

– Дивље депоније не настају саме од себе и за њих су најмање криви грађани. Када су у питању депоније грађевинског отпада, које су највећи проблем, познато је да постоје компаније које су зарадиле милионе евра на нелегалним депонијама рекетирајући инвеститоре да њима морају да предају грађевински отпад, који потом одвозе широм града на приватне плацеве које за ту прилику купују. Има и оних несавесних возача камиона који добију новац од инвеститора да одвезу грађевински отпад у Винчу, а потом исти избаце у неку њиву успут где им је згодно – објаснио је Весић. 

Он је додао да је лично поднео иницијативу Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да се измени Закон о планирању и изградњи и да се уведе обавеза инвеститора да пре добијања употребне дозволе приложи доказ о кретању грађевинског отпада. 

– То практично значи да ће инвеститор морати да тражи доказ од компаније коју је ангажовао за одношење отпада да је грађевински отпад предат на депонију одређену за ту намену – рекао је Весић.

Према његовим речима, на депонији Винча завршава се фабрика за прераду грађевинског отпада која ће из отпада прозиводити материјал за изградњу путева, а одлуком Скупштине Града Београда ЈКП „Градска чистоћа” је добило право да изгради нове депоније за одлагање земље. 

– На овај начин трајно решавамо проблем. У међувремену нам предстоји посао да очистимо постојеће депоније. У име Града Београда захваљујем министарки животне средине Ирени Вујовић која је издвојила новац за локалне самоуправе како за садњу дрвећа тако и за чишћење дивљих депонија – закључио је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Град Београд и Општина Сурдулица пружају помоћ породицама деце настрадале у несрећи на Чукарици

Следећа вест

Радојичић: Одговорност, солидарност и стрпљење

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *