Одржан редовни састанак о раду мобилних тимова за имунизацију на територији Београда

Нема коментара Share:
Одржан редовни састанак о раду мобилних тимова за имунизацију на територији Београда

22.03.2021.
Редовни састанак координације Града Београда, Градског завода за јавно здравље, градских општина и директора домова здравља у вези са вакцинацијом коју обављају мобилни тимови на територији града одржан је данас у згради Градске управе на Тргу Николе Пашића. Састанку су присуствовали председник Скупштине града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Горан Весић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, председници градских општина и директори домова здравља са територије Београда. 

Никодијевић је истакао да се Град Београд залаже за интензивни процес вакцинације и да због тога делује у више праваца. 

– Почели смо са домовима здравља, наставили са пунктовима на којима се може вакцинисати много људи, попут Сајма и Белекспоцентра, а потом су на ред дошли и мобилни тимови који стижу до непокретних и слабије покретних особа. Не би требало заборавити ни мобилне пунктове, чији је основни циљ да „приближе” процес вакцинације суграђанима који живе у руралним срединама нашег града и којима пријава и долазак на место где се врши имунизација нису једноставни. Ту се махом ради о старијим особама, а наш циљ је да дођемо до сваког појединца са територије града који жели да прими вакцину, а није био у могућности да се пријави на портал еУправе или да стигне до места за вакцинацију – рекао је Никодијевић. 

Он је додао да је на иницијативу заменика градоначелника Горана Весића у току је вакцинација запослених у великим системима и радним колективима. 

– Желимо да обезбедимо највећи спектар могућности, то јест начина да људи приме вакцину – у домовима здравља, на мобилним пунктовима, у радној заједници, код куће, док је за викенд почела и вакцинација људи који нису пријављени преко портала еУправе. Током јучерашњег дана готово 1.000 људи, који нису пријављени, примило је вакцину на Београдском сајму. Имамо довољно вакцина, на располагању су нам вакцине свих произвођача и све су апсолутно безбедне. Грађани би требало да изаберу ону за коју сматрају да им највише одговара. Читав процес вакцинације иде у добром правцу. До јуче је бар првом дозом вакцинисано 29,12 одсто пунолетног становништва на територији града, а више од 256.000 људи је ревакцинисано, што је више од 18 одсто пунолетног становништва. Дугујемо захвалност свим актерима који учествују у овом процесу, јер вакцинација је једини начин да што пре изађемо из ове ситуације и победимо у борби против ове актуелне пошасти у практично целом свету. Уколико будемо дисциплиновани и позитивно одговарамо на позиве за вакцинацију, убеђен сам да ћемо брзо савладати епидемију. До четвртка, сви грађани који нису пријављени могу на Сајму да приме вакцину „астра зенека” – додао је Никодијевић. 

Заменик градоначелника Горан Весић је прецизирао да Град Београд располаже са 52 мобилне екипе које, како је рекао, нису све свакодневно на терену, већ у складу са потребама.  

– До сада је вакцинисано више од 6.000 грађанки и грађана који живе у селима и руралним деловима на територији Београда. На тај начин смо показали да смо урадили праву ствар јер се заиста мали број тих људи пријавио преко еУправе. Да нисмо изашли на терен, ти људи не би били вакцинисани. Причали смо и о изазовима који нас очекују током текуће недеље, јер је „на распореду” неколико дана за ревакцинацију великог броја људи. Очекује се и долазак велике количине кинеске вакцине, као и вакцина других произвођача. Такође смо планирали да будемо присутнији у руралним деловима града где бисмо разговарали са људима, како би се што више њих вакцинисало. Хвала свим учесницима, као и Београђанкама и Београђанима који прихватају да се вакцинишу. Београд није случајно најбољи регион у Србији када је процес имунизације у питању – рекао је Весић. 

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је истакла да мобилни тимови градских општина настављају са радом и ове недеље, као и да ће тако бити све док свако од старијих суграђана, који има намеру да се вакцинише, не буде добио вакцину. 

– У овом тренутку доступна су 52 мобилна пункта, што је за сада довољан број, али свакодневно пратимо ситуацију на терену и реагујемо у складу са потребама. У протекле две недеље велику подршку пружили смо општинама, обезбедивши им велики број возача и возила за вакцинацију непокретних и слабије покретних особа, што је била иницијатива заменика градоначелника Горана Весића. Током претходне две недеље, у својим домовима вакцинисано је преко 5.000 људи а у наредном периоду наставићемо да радимо истим темпом. До сада је вакцинисано преко 189.000 старијих од 65 година, а у популацији од 65 до 74 године вакцинисано је нешто више од 58 одсто грађана. Свакодневно смо на терену и помажемо свима којима је потребна помоћ у процесу имунизације. Што се тиче дневних боравака за особе са сметњама у развоју, до сада је вакцинисано преко 180 корисника, младих и одраслих. На недељном нивоу прате се потребе за вакцинацијом и у складу са тиме екипе домова здравља иду у дневне боравке и обављају процес имунизације. Осим тога, вакцинишу се запослени и до сада је вакцину примило готово 200 запослених у дневним боравцима. То су људи који су у свакодневном контакту са корисницима и важно нам је да они буду безбедни – рекла је Наташа Станисављевић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Дистанца, маске и вакцинација убрзаће процес краја пандемије

Следећа вест

Весић: Данас вакцинација без заказивања вакцином „астра зенека“, у Београду најбољи темпо вакцинације

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *