Радојичић: Град Београд и Општина Сурдулица пружају помоћ породицама деце настрадале у несрећи на Чукарици

Нема коментара Share:
Радојичић: Град Београд и Општина Сурдулица пружају помоћ породицама деце настрадале у несрећи на Чукарици

22.03.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић разговарао је данас у Старом двору са председницом општине Сурдулица Александром Поповић о недавној несрећи у неформалном насељу у општини Чукарица, а у којој је тешко повређено седморо деце. Циљ разговора било је изналажење законског решења да се породицама помогне и ублаже последице трагедије.

– Овакве несреће представљају заједнички проблем и задатак, и нису питање једног града или општине, већ читавог друштва. Сложили смо се да је прва ствар коју ћемо да урадимо додела једнократне материјалне помоћи, уз праћење стања деце која су у болници, како би се надаље помогло породицама – навео је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је прецизирао да од четири породице чија су деца страдала, три имају пребивалиште у Сурдулици, а једна је раније имала пребивалиште у овој општини, а сада је у Београду. Захвалио је председници општине што је дошла у Београд како би разговарали о заједничком модусу помоћи.

Александра Поповић је рекла да ће Град Београд и Општина Сурдулица породицама ове деце пружити сваку врсту помоћи.

– Пружићемо материјалну, правну и породичну подршку, те све оно што је неопходно за њихов што бржи опоравак и враћање у нормалне животне токове – рекла је Поповићева.

Градоначелник је подсетио да су повређена деца узраста од шест до 15 година. Уз сав напор лекара, једно од седморо деце је, нажалост, преминуло, и то од последица изузетно тешких опекотина.

– Град Београд је одмах покренуо процедуру како би Градски центар за социјални рад породицама повређене деце исплатио једнократну помоћ у складу са Одлуком Града Београда о правима и услугама социјалне заштите. Разговарали смо о томе како да најефикасније искористимо све механизме за помоћ породицама у складу са законом. Грађани Београда и грађани Сурдулице су грађани државе Србије. Зато су веома важне иницијативе за промптним реаговањем и увезивањем механизама које имају Градски центар за социјални рад Београда и Градски центар за социјални рад било где у Србији, у овом случају у Сурдулици. Покренућемо све расположиве механизме које надлежни органи имају како би се у што већој мери помогло овим породицама – додао је градоначелник.

Изразио је задовољство јер је председница општине Сурдулица ажурно реаговала и показала да сви заједно делимо визију о одговорној социјалној политици којом ћемо дати максимум у пружању помоћи нашим грађанима.

– Са позиције градоначелника имам обавезу према Београђанима када су у питању квалитет живота и одговорна социјална политика. Али исто тако видим колико је значајно да Град Београд са позиције престонице покреће иницијативе према другим градовима Србији, у оваквим и сличним ситуацијама, како би били мобилисани сви ресурси и капацитети које имамо, а све на добробит наших грађана на територији Републике Србије – закључио је градоначелник Радојичић.

Састанку су присуствовали и секретарка Секретаријата за социјалну заштиту Београда Наташа Станисављевић, секретарка Секретаријата за имовинске и правне послове Татјана Парпура, директорка Центра за социјални рад Сурдулица Ружица Вукашиновић и руководилац Градског центра за социјални рад Чукарица Соња Ћосић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Добро је што многи од данас раде, али тражимо да раде сви

Следећа вест

Весић: Београд предлаже измену закона како би се стало на пут дивљим депонијама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *