Градоначелник се уверио у одличну динамику вакцинације у Гроцкој, на састанку разматрани и важни пројекти у овој општини

Нема коментара Share:
Градоначелник се уверио у одличну динамику вакцинације у Гроцкој, на састанку разматрани и важни пројекти у овој општини

23.03.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас општину Гроцка и разговарао са председником општине Драганом Пантелићем о проблемима са којима се сусрећу становници Гроцке, као и о пројектима које би у наредном периоду требало реализовати.

– Незаобилазна тема била је ситуација са епидемијом, односно стање у овој општини, и морам да нагласим да се процес вакцинације у Гроцкој одвија добро. До сада је у овој општини вакцинисано 19.800 грађана, на располагању су два пункта, а скоро 900 људи добило је вакцину захваљујући мобилним тимовима јер су у питању суграђани који нису били у могућности да дођу до места имунизације. У општини Гроцка је током пандемије обављено чак 40.000 првих прегледа и могу да потврдим да се општина добро носи са свим проблемима које је донела епидемија вируса корона. Вакцинација је једини начин да достигнемо колективни имунитет, што је практично једини начин да се оконча ова борба. Ипак, важно је да током процеса имунизације људи носе маске, да одржавају физичку дистанцу, јер нико није безбедан док не прође три до четири недеље од ревакцинације – рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да је једна од главних тема било решавање проблема на водотоковима у Гроцкој, што је за становнике ове општине веома важно питање.

– У присуству представника ЈВП „Београдводе” разговарали смо како да се на најбољи начин, уз редовно одржавање, уради регулација Калуђеричког потока и реке Грочице. Потребно је уредити око 350 метара тока реке Грочице, као и 350 метара Калуђеричког потока – додао је градоначелник.

Према његовим речима, у општини Гроцка више од 2.000 деце похађа предшколске установе, а ваљало би истаћи и да је број деце која се рађају у Гроцкој већи од градског просека. У том смислу морамо да обезбедимо додатна места у вртићима, а тренутно је на листи чекања у Гроцкој 433 деце. У плану је реконструкција две основне школе у којима ће након тога бити простора и за вртић, док је у дугорочним плановима изградња нове предшколске установе у Гроцкој – поручио је Радојичић.

Истакао је да је било речи и о иницијативи за отварање новог дневног боравка за децу са сметњама у развоју, а коју су покренули заменик градоначелника Горан Весић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

– Сходно томе, разматра се могућност реконструкције једног од два објекта у Гроцкој, а која су у власништву Града, како би деца са сметњама у развоју добила дневни боравак. Једна од тема је било питање реконструкције три моста у општини Гроцка. У тим разговорима учествовали су представници Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда и ЈКП „Путеви Београда”, а циљ је да се у наредном периоду што пре прибави планска документација како би ти пројекти били што пре реализовани. Постоје и наслеђени проблеми који датирају још из 2012. године, попут реконструкције спортске хале, које настојимо да решимо – рекао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да је карактеристика општине Гроцка постојање урбаног дела, али и великог потенцијала када је пољопривреда у питању.

– Град Београд је током прошле године за подстицаје у пољопривреди у општини Гроцка издвојио 26 милиона динара, док је ове године расписан конкурс за који је обезбеђено 180 милиона динара за четири врсте пројеката у пољопривреди и надам се да ће људи из Гроцке конкурисати и успети да добију подстицајна средства. Током последњих четири до пет година знатно је повећан износ средстава које Град опредељује за развој пољопривреде у овој општини. Важно је да на оваквим састанцима детектујемо проблеме и да одредимо људе и тимове који ће радити на решавању проблема. За неколико недеља ћемо поново посетити Гроцку и уверити се како напредује реализација договореног. Веома сам задовољан састанком и једино на овакав начин „прилазимо ближе” суграђанима и директно утичемо на побољшање квалитета живота – поручио је Радојичић.

Председник општине Гроцка Драган Пантелић захвалио је градоначелнику на посети током које је одржан састанак на којем је градоначелник упознат са конкретним дешавањима у Гроцкој.

– У сарадњи са градским службама решавамо текуће проблеме. Имамо беспрекорну сарадњу са секретаријатима за здравство, спорт и образовање, што су области најактуелнијих пројеката у Гроцкој. Такође, имамо одличну сарадњу са Градом, који ће ове године инвестирати 20 милиона евра у водоснабдевање наше општине – прецизирао је Пантелић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Астра зенека” у обе хале Београдског сајма до недеље без заказивања

Следећа вест

Радојичић: Дистанца, маске и вакцинација убрзаће процес краја пандемије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *