Весић: Радови на изградњи нове депоније у Винчи биће готови половином године

Нема коментара Share:
Весић: Радови на изградњи нове депоније у Винчи биће готови половином године

23.03.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас у друштву амбасадора Француске и Јапана радове на изградњи нове депоније у Винчи и том приликом поручио да ће радови бити завршени средином године, чиме ће Београд решити један од највећих еколошких проблема. Обиласку је присуствовала и секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, као и представници француске компаније „Суез” и јапанског „Иточија”, са којима је Град Београд у реализацији овог посла направио јавно-приватно партнерство. 

Весић је рекао је да стара депонија у Винчи била најнеуређенија депонија комуналног отпада у овом делу Европе и навео да је током 40 година годишње депоновано 500.000 тона отпада. 

– У том периоду одавде је емитовано четири милијарде тона метан-гаса у атмосферу, што је додатно загађивало животну средину током ових 40 година. Пре неколико година успели смо да формирамо јавно-приватно партнерство и данас овде имамо потпуно другачију слику. Сада можемо да видимо нову депонију, потпуно уређену, у облику каде, иза које се налази фабрика за прераду отпадних вода које ће сада бити третиране и више неће угрожавати околину, односно њиве и Дунав који се налази у близини. Осим тога, овде сада постоји и фабрика за прераду грађевинског отпада, капацитета 100.000 тона, где ће се отпадни материјал прерађивати и добијати сировине за изградњу путева – рекао је Весић. 

Он је додао да ће у оквиру нове депоније такође постојати и постројење које ће производити струју из отпада, док ће се метан-гас користити за грејање топлане Коњарник. 

– На градилишту је у сваком тренутку ангажовано око 600 радника На улазу се већ сада одвијају радови на повезивању топлане „Коњарник” и већ је урађено око 20 километара те мреже. То ће бити урађено по угледу на много развијеније земље, што ће за око пет одсто смањити потребу за куповином природног гаса за топлане. Ово је прави пример како се решавају еколошки проблеми, а овде смо имали управо то јер је, између осталог, читава депонија полако клизила према Дунаву и постојала је опасност да отпад доспе у реку, што би била права катастрофа. Ипак, уз помоћ партнера из Француске и Јапана имаћемо уређену депонију као у развијенијим земљама Европе. Сада отпад који стиже на депонију неће бити само одлаган и нећемо, као што је то сада случај, имати наслаге отпада дубине која је једнака висини две „Београђанке”. Када средином текуће године радови буду завршени, стара депонија ће бити затворена и рекултивисана, биће посађено дрвеће и више нећемо имати еколошки проблем.– истакао је Весић.

Амбасадор Француске Жан-Луј Фалкони истакао је да нема разлога да Београд и даље има овако велику неуређену депонију отвореног типа.

– Веома ми је драго што уз помоћ француских и јапанских партнера и Града Београда можемо да решимо ово питање и да се смеће прерађује на начин на који то треба да се ради. Имаћемо постројење за рециклажу грађевинског отпада, производићемо топлотну и електричну енергију и све ово представља један диван пример сарадње између различитих партнера – рекао је амбасадор Фалкони.

Амбасадор Јапана Кацумате Такахита је истакао да Влада Јапана пружа подршку у остваривању овог пројекта.

– Заједничким залагањем Србије, Француске и Јапана на овом јединственом пројекту подићи ћемо еколошке стандарде. Срећан сам што уједињеним радом можемо да подстакнемо еколошки напредак у Србији и осталим западно-балканским државама – објаснио је Такахита.

Директор предузећа „Бео чиста енергија” Владимир Миловановић је истакао да се нада, иако је пандемија ковида утицала на радове, да ће средином године нова депонија бити отворена, где ће се почети са одлагањем комуналног отпада. 

– На тај начин коначно ћемо преузети одговорност за даље одлагање отпада који стиже из Београда и релаксирати ЈКП „Градска чистоћа” и кренути последично у коначно затварање постојеће депоније. Очекујем да ћемо крајем 2024. године моћи потпуно да затворимо стару депонију која ће постати једна велика зелена површина – рекао је Миловановић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Град Београд на наредној седници о сету мера за послодавце

Следећа вест

Београд међу 50 локалних самоуправа које су добиле подршку Савета Европе и ЕУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *