Градоначелник Радојичић и амбасадорка Велике Британије посадили нова стабла у акцији „Дрво за Београд”

Нема коментара Share:

21.03.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Маклауд и представници британских компанија посадили су данас 189 стабала на десној обали Саве код Београдског сајма у оквиру акције „Дрво за Београд”.

У акцији садње учествовали су и директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић и директорка Београдског сајма Данка Селић.

Градоначелник је захвалио амбасадорки Маклауд и компанијама на учешћу у данашњој акцији и додао да је у оквиру ове акције за две сезоне посађено 2.107 стабала.

– У акцији „Дрво за Београд” до сада су учествовале 84 компаније и амбасаде. Осим стабала која су посађена у оквиру ове акције, ЈКП „Зеленило – Београд” годишње посади више од 4.000 стабала. Увек можемо више и важно је да сви дајемо допринос борби против климатских промена. Било где да је посађено, свако стабло доприноси овој изузетно важној борби. Колико је неопходна борба против вируса корона, толико је и борба против климатских промена значајна, а и једна и друга показују да морамо деловати заједно – нагласио је Радојичић.

Према његовим речима, свако стабло је непроцењиво за здравље људи, једно стабло годишње апсорбује 150 килограма угљен-диоксида, а два човека захваљујћи једном стаблу удишу кисеоник. 

Верујем, додао је градоначелник, да ћемо акцију наставити и следеће године како бисмо достигли циљ да Београд буде још зеленији, те да са 15 процената зелене површине повећамо на 25 одсто.

Амбасадорка Шан Маклауд изразила је задовољство што су овог јутра на обали Саве Амбасада Велике Британије и британске компаније учествовале у акцији садње и, како ја навела, дали скроман допринос озелењавању Београда.

– У новембру ће Велика Британија бити домаћин међународне конференције о климатским променама. Шуме и зелене површине имају важну улогу у борби против климатских промена и неопходне су за биодиверзитет, као и за квалитет ваздуха – истакла је амбасадорка Маклауд и пожелела дуг век дрвећу које је данас засађено.

Директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић рекао је да је данас посађен 61 стабло четинара, а остало су лишћари разних врста.

– Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд”, осим ове акције, обавља и садњу у оквиру редовног програма. Ово предузеће ради на територији целог града и одржава 3.000 хектара. Сада орезујемо шибље, обављамо сечу сувих грана, сакупљамо остатке преосталог лишћа, а за петнаестак дана почиње наш велики циклус кошења. Радимо озбиљно и на инвестиционом одржавању наших површина, изградњи нових дечјих игралишта и реконструкцији постојећих – навео је Станојевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић: Београд је раме уз раме са престоницама Европе посвећеним еколошким видовима транспорта

Следећа вест

Градоначелник Радојичић и амбасадор Индије посадили 25 стабала у парку „Ушће” у оквиру акције „Дрво за Београд”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *