Сећање на Милицу Ракић и сву децу страдалу у НАТО бомбардовању

Нема коментара Share:
Сећање на Милицу Ракић и сву децу страдалу у НАТО бомбардовању

24.03.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић полижили су данас венце у Ташмајданском парку на спомен-обележје Милици Ракић и другој деци страдалој у НАТО бомбардовању.

Весић је рекао да смрт Милице Ракић показује колико је невиних људи страдало у НАТО бомбардовању, као и сву бесмисленост те агресије.

– Агресија НАТО пакта било је пето бомбардовање Београда у 20. веку и последње. Наш град је уништаван пет пута, убијани су невини људи и направљена је велика материјална штета. Зато се данас са пијететом сећамо Милице Ракић и свих оних људи који су тада страдали у агресији. Убудуће ћемо радити све што можемо да као земља будемо довољно снажни и да никада не дозволимо да нам се такви догађаји понове, што је и обавеза наше земље. Данас је Србија економски и војно јача и ако неко пита зашто се то ради, нека се сети 1999, 1944. и 1941. године и одговор ће бити јасан – нагласио је Весић.

Он је захвалио компанији „Вечерње новости” која је и покренула иницијативу за подизање споменика, који је, како је додао Весић, пре неколико година обновљен.

– Споменик ће заувек остати сећање на девојчицу Милицу и на све оне који су невино страдали само зато што је некоме сметала наша земља и наша политика – истакао је Весић.

Министарка Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да се данас навршавају 22 године од почетка НАТО бомбардовања, једног од најпотреснијих догађаја у историји наше земље који је трајао 78 дана.

– Том приликом страдали су недужни људски животи, претрпљена је велика материјална штета и нарушена животна средина. Изгубљени животи највећи су губитак за сваког од нас и то никада не смемо да заборавимо. За сваког човека су најболнији и најпотреснији изгубљени животи деце и дечје сузе. Милица, Сања, Бранимир и друге прекинуте младости и детињства на болан начин подсећају нас на пролеће 1999. године. Данас одајемо почаст свој деци, жртвама НАТО бомбардовања, и шаљемо поруку да се такво зло никада и никоме не понови – рекла је министарка.

Заменик главног и одговорног уредника „Вечерњих новости” Милан Бабовић казао је да се сваке године у ово доба окупљамо да се присетимо Милице Ракић и 78 деце која су настрадала у НАТО бомбардовању. 

– Ово је наш мали дуг за све невино узете душе. Наша дужност је да негујемо културу сећања, да их спомињемо и никада не заборавимо – нагласио је Бабовић.

Венце су положили и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, представници СУБНОР-а Београд и представници осталих удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Власта Велисављевић биће сахрањен у Алеји заслужних грађана

Следећа вест

Положени венци на споменик „Зашто” поводом 22. годишњице бомбардовања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *