Уређење сквера деспота Стефана

Нема коментара Share:
Уређење сквера деспота Стефана

24.03.2021.
ЈКП „Зеленило – Београд” ће сутра, 25. марта, започети радове на уређењу сквера деспота Стефана, који се налази на углу са Гундулићевим венцем, Дринчићевом и Палмотићевом улицом.

На платоу ће на централном месту бити постављен споменик деспоту Стефану Лазаревићу, једном од најзначајнијих владара у чије време је Београд проглашен главним градом Србије, а такође је постао и значајан трговински, културни, политички и војни центар.

Прилаз самом споменику суграђанима ће бити омогућен са кружног дела тротоара из правца Булевара деспота Стефана. Денивелација терена према Гундулићевом венцу, Дринчићевој и Палмотићевој улици биће изведена низом каскадно постављених зидића променљиве висине у делу травњака. Предвиђену обраду застора платоа око споменика ће чинити беле мермерне квадратне плоче и камени масиви ивичњака. Предвиђено је да застор тротоара буде направљен од сивог гранита комбинацијом две величине плоча.

Зелене површине чиниће травне траке, формиране постављањем травног бусена са једне стране и садњом перена са друге стране. У зони тротоара иза споменика је предвиђена садња шест висококвалитетних дрворедних садница Tilia cordata „Greenspire”, које ће бити симетрично лоциране у односу на широке скалинете.

За све категорије зелених површина пројектован је адекватни заливни систем. На скверу ће бити постављене четири клупе без наслона, саопштено је из ЈКП „Зеленило – Београд”.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Београдске знаменитости у бојама грчке заставе

Следећа вест

Градоначелник Радојичић: Београд је раме уз раме са престоницама Европе посвећеним еколошким видовима транспорта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *