Вакцинисано више од 192 хиљаде старијих од 65 година у Београду

Нема коментара Share:
Вакцинисано више од 192 хиљаде старијих од 65 година у Београду

25.03.2021.
До недеље грађани Београда без заказивања могу да приме вакцину „астра зенекa” у обе хале Београдског сајма, подсетила је данас градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић. Она је у гостовању за ТВ Вести позвала грађане да искористе ту могућност, напомињући да пунктови раде од 8 до 15.30 часова. 

– Организација на свим вакциналним пунктовима је беспрекорна, а лекари, медицинске сестре, волонтери максимално су пожртвовани и сви раде као један тим. Само у халама Београдског сајма од отварања вакцинисано је више од две стотине хиљаде грађана – истакла је Наташа Станисављевић. 

Сваком вакцином више коју грађани приме, ближи смо победи над короном, оценила је она. 

– Сада имамо „српски модел” вакцинације који сви хвале. Захваљујући на првом месту председнику Србије и читавом тиму Владе Србије, нама је омогућено да можемо да бирамо између четири вакцине светских произвођача. Испорука вакцина је континуирана – казала је Наташа Станисављевић, додајући да по њеном мишљењу имамо најбољи информациони систем за позивање грађана преко еУправе. 

Позвала је још једном грађане да се пријаве и одаберу једну од понуђених вакцина. Она се осврнула на број вакцинисаних до сада, са акцентом на главни град.

– У Београду је до сада вакцинисано 424 хиљаде људи, што је више од тридесет одсто пунолетних грађана. Кад је реч о ревакцинацији, другу дозу примило је више од 272 хиљаде особа. Нарочито смо поносни на имунизацију најстаријих суграђана јер су они најризичнија група. До сада је вакцинисано више од 192 хиљаде старијих од 65 година, односно 59 одсто укупне популације старијих у Београду – казала је Наташа Станисављевић. 

У свим градским општинама од првог тренутка функционишу кол-центри, подсетила је она. За два месеца, откако постоје кол-центри у Београду, пријављено је више од 57.000 грађана старијих од 65 година.

– Када је реч о вакцинацији непокретних лица, Град Београд је на време уступио домовима здравља аутомобиле и возаче Градске управе, како би што већи број лекара могао у току дана да изађе на терен. На тај начин у протекле три недеље вакцинисано је више од 5.000 непокретних особа – истакла је Станисављевићева.

Она је додала да је у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље урађена једна едукативна брошура која је намењена припадницима ромске националне мањине и штампана и на српском и на ромском језику. 

– Оформили смо 15 мобилних тимова, сваки од њих чине ромски координатор, здравствени медијатор и активиста Црвеног крста. Они обилазе неформална 144 ромска насеља у Београду. На терену се врши пријављивање за имунизацију, а након тога се организује и вакцинација – прецизирала је секретарка за социјалну заштиту.

Она је истакла да запослени у установама социјалне заштите у Београду, као и корисници ових установа јесу приоритетна група за имунизацију. 

– Знамо да неки корисници због одређеног хроничног стања нису у могућности да носе маске, према томе особа која се вакцинисала додатно штити и њих. Свака особа из овог система која се пријави, већ у току следеће недеље се вакцинише. Једном недељно правимо пресек, погледамо ко жели коју вакцину да прими и у договору са домовима здравља организујемо им термин. На овај начин је до сада вакцинисано око две хиљаде особа из система социјалне заштите Београда, како радника тако и корисника. Такође, када су у питању дневни боравци за децу са сметњама у развоју, у Београду смо омогућили да вакцинација буде у самим дневним боравцима. Ово смо учинили на иницијативу Савеза за аутизам, јер су корисници навикли на познато окружење у дневним боравцима и одлазак у домове здравља би им могао бити стресан. До сада је преко 180 корисника ове установе вакцинисано – рекла је Станисављевићева.

Она је подсетила да су за грађане који живе у руралним и сеоским срединама организовани и мобилни пунктови за вакцинацију.

– Имамо 52 мобилна пункта и на тај начин смо вакцинисали више од осам хиљада људи из сеоских средина, а пријавили смо више од једанаест хиљада људи на портал еУправе. То су такође били људи углавном старији од 75 година. На све начине покушавамо да олакшамо нашим грађанима и да омогућимо да им имунизација буде доступнија како би што пре победили овај вирус и вратили се нормалном животу – закључила је Наташа Станисављевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: У Београду вакцинисано преко 30 одсто пунолетних грађана

Следећа вест

„Астра зенека” у обе хале Београдског сајма до недеље без заказивања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *