Одлука о подизању споменика индијском песнику и нобеловцу Рабиндранату Тагору

Нема коментара Share:
Одлука о подизању споменика индијском песнику и нобеловцу Рабиндранату Тагору

01.04.2021.
Градски одборници усвојили су данас Одлуку о подизању споменика индијском песнику и нобеловцу Рабиндранату Тагору, као и Решење о давању сагласности на Статут Позоришта КПГТ.

Заменица председника Скупштине града и председница Комисије за споменике и називе улица и тргова Андреа Радуловић је подсетила да је Рабиндранат Тагор био први књижевник из Азије који је добио Нобелову награду за књижевност.

Иницијативу је поднела Амбасада Индије у Београду, а усвојила је Комисија за споменике и називе улица и тргова. Спомен-биста биће постављена у Парку пријатељства на Ушћу, истакла је Радуловићева, додавши да је светски песник Тагор посетио Београд 1926. године и одржао предавање на Београдском и Коларчевом универзитету.

– Написао је више од 1.000 поема, 24 драме, 2.000 песама и осам романа, као и велики број есеја и друге прозе. Главни циљ му је било повезивање истока и запада и превод поезије на енглески језик. На овај начин чувамо сећање на људе који су несебично дали велики допринос развоју културе – навела је Радуловићева.

Градски секретар за културу Иван Карл је истакао да је Позориште КПГТ установа културе која је основана одлуком Скупштине града, 12. марта 2021. године, ради обављања делатности у области културе од значаја за град Београд.

– Управни одбор Установе културе КПГТ у оснивању је на седници одржаној 29. марта 2021. године усвојио текст Статута који садржи основне одредбе – указао је Карл.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Најава 258. премијере у Омладинском позоришту „Дадов”

Следећа вест

„Сребрна звезда” за промотивни филм Туристичке организације Београда на фестивалу у Берлину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *