Град пружа подршку особама са аутизмом

Нема коментара Share:

01.04.2021.
У знак подршке особама са аутизмом, а на иницијативу Београдског удружења за помоћ особама са аутизмом, 2. априла плавом бојом која симболизује аутизам светлеће Народна скупштина Републике Србије, Палата Албанија, Мост на Ади и фонтана на Славији. Обележавањем Светског дана особа са аутизмом желимо да пошаљемо снажну поруку широј јавности да су особе са аутизмом чланови друштва и да пружањем подршке путем разноврсних програма, услуга и одговарајућих сервиса, у значајној мери можемо унапредити квалитет њиховог живота, саопштено је из Секретаријата за социјалну заштиту.

– Аутизам представља сложени развојни поремећај комуникације и социјалне интеракције који се јавља у раном детињству и траје до краја живота. Представља проблем са којим се не суочава само породица, која за члана има особу са аутизмом, већ и шира друштвена заједница. Обележавање овог дана је прилика да се скрене пажња на проблеме са којима се сусрећу особе са аутизмом, али и на њихове потребе и могућности. Град Београд путем Секретаријата за социјалну заштиту подржава програме удружења грађана усмерене на оснаживање особа са аутизмом, што је у корелацији са унапређењем квалитета њиховог живота. У последњих седам година за реализацију различитих програма и пројеката подршке популацији особа са аутизмом Град је определио средства у износу од скоро 28.000.000 динара. Како је радна терапија од изузетне важности за особе са овим развојним поремећајем, то је Град Београд преко Секретаријата за социјалну заштиту нарочиту подршку пружао удружењима која су реализовала активности усмерене ка њиховом осамостаљивању. Зато ће Београд и даље бити уз њих, ослушкивати њихове потребе и пружати им потребну подршку – рекла је Наташа Станисављевић.

Град Београд је оснивач Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, јединствене установе социјалне заштите која у свом саставу има мрежу од 15 дневних боравака за децу и младе са сметњама у развоју, у оквиру којих се збрињавају и особе са аутизмом у специјализованим боравцима у Диљској на Палилули, те у Корнелија Станковића на Врачару. Услугу дневног боравка у Центру тренутно користи скоро двеста особа са аутизмом. У оквиру Центра функционише и новоуспостављена услуга социјалне заштите „Предах смештај”, која представља продужени и привремени смештај за децу и особе са сметњама у развоју, у циљу побољшања квалитета њиховог живота. На иницијативу Секретаријата за социјалну заштиту извршена је измена Правилника о ближим условима и стандардима за пружање услуга социјалне заштите, чиме смо и одраслим особама са инвалидитетом, старости од навршених 26 до навршених 65 година, омогућили да користе ову услугу. На овај начин пружа се подршка детету и одраслом кориснику, али и њиховим породицама у одржавању и побољшању квалитета живота.

Секретаријат за социјалну заштиту пружа подршку особама са аутизмом и путем услуге личног пратиоца детета, коју тренутно користи 284 деце са аутизмом. Према важећим подацима, аутизам се јавља код 20 до 60 деце на 10.000 рођених. Учесталост аутизма је иста у свим срединама без обзира на расну, националну и етичку припадност, социјални и економски статус. Особе са аутизмом су део породица, којим је обухваћен један одсто светског становништва. Број евидентираних особа у Србији је знатно мањи од наведеног процента јер већина особа са проблемима из аутистичног спектра није препозната, односно дијагностикована. Када говоримо о Београдском удружењу за помоћ особама са аутизмом, регистровано је 310 чланова.

И у време епидемије заразне болести ковид-19, Град Београд је наставио да обезбеђује услуге које користе и особе са аутизмом, увек на прво место стављајући њихову безбедност и здравље, уз стриктно поштовање прописаних епидемиолошких мера. Корисницима старијим од 18 година и њиховим родитељима омогућена је вакцинација од стране надлежних здравствених служби, која се одвија у објектима дневних боравака.

Град Београд ће у сарадњи и уз коришћење свих расположивих ресурса социјалне заштите, здравственог система, цивилног друштва и медија наставити да пружа подршку и помаже особама са сметњама у развоју и њиховим породицама, уз подсећање јавности и друштва у целини на обавезу стварања једнаких шанси за све грађане и права на живот без дискриминације. Све је већи број институција које особама са аутизмом омогућавају да се, у складу са својим потребама, интересовањима и могућностима образују, раде, станују, чиме показујемо солидарност и одговорност. Позитиван однос средине, подршка у остваривању потреба и права омогућавају најповољнији и целовит развој особа са аутизмом, закључила је Наташа Станисављевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Београд вечерас и сутра осветљен плавом бојом, скрећемо пажњу на аутизам

Следећа вест

Власта Велисављевић биће сахрањен у Алеји заслужних грађана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *