Радојичић: Важно је да подижемо свест о аутизму и да се боримо за што активније укључивање ових особа у друштво

Нема коментара Share:
Радојичић: Важно је да подижемо свест о аутизму и да се боримо за што активније укључивање ових особа у друштво

02.04.2021.
Аутизам је озбиљан проблем и није довољно само један дан сетити се те деце и њихових породица,  изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за ТВ Прва поводом Светског дана подизања свести о аутизму, истакавши да је Град Београд у претходном периоду доста улагао у реализацију различитих програма и пројеката подршке особама са аутизмом.

– За последњих седам година опредељено је укупно 28 милиона динара за различите активности које се тичу подизања свести о аутизму и помоћи породицама са члановима који имају овај развојни поремећај. Такође, данас имамо 500 персоналних асистената, од којих је 280 директно усмерено ка деци која имају аутизам. У градском буџету издвојена су средства у висини од 330 милиона динара, што ће омогућити повећање броја личних пратилаца. Подсетићу да имамо и 15 дневних боравака за децу са поремећајем у развоју, од којих је један отворен прошле године у Лазаревцу, док на Врачару и Палилули постоје два центра која су специјализована за боравак особа са аутизмом. Мислим да је посебно важна иницијатива која долази од Републике за оснивање Центра за рани развој и инклузију, како би се корисницима пружила адекватна помоћ и како би се припремили за активно учешће у друштву. Уколико се проблеми установе у правом тренутку, постоје велике могућности да се додатним радом лекара, породице, социјалних институција и током инклузивног образовања  развију капацитети те деце – истакао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да морамо радити на подизању свести о аутизму, као и да је порука данашњег дана на локалном нивоу да морамо прихватати различитости.

– Прихватимо различитост, јер ћемо тако помоћи тим људима и учинити нешто добро за себе. Свакоме је потребна помоћ. Људима са аутизмом помоћ је потребнија него нама, а ја ћу подсетити да се зрелост једног друштва показује и кроз начине на које помажемо тој деци како у образовању тако и запошљавању и омогућавању да и они добију корисну позицију у друштву. То је дужност свих нас, имамо позитивних примера и требало би да се угледамо на њих – казао је градоначелник.

Говорећи о аутизму, Радојичић је подсетио да је и на Дечијој клиници у Тиршовој заједно са УНИЦЕФ-ом био организован скуп поводом формирања групе педијатара који ће се управо бавити правовременим препознавањем овог проблема.

– Такође бих додао, рецимо, да је јасно да не постоји веза између вакцина и аутизма, наиме радило се о информацијама у једном раду који је побијен десетинама других светских научних радова. Та лоша информација је касније довела до смањене вакцинације деце и великих проблема са малим богињама и другим ризицима у вези са изостанком вакцинације код деце. Лично сам оперисао децу са аутизмом, као директор клинике био сам укључен у програм раног препознавања аутизма, а као градоначелник чиним све што је могуће да преко надлежних секретаријата издвајамо што више средстава за различите иницијативе усмерене ка побољшању положаја особа са аутизмом. Веома ми је битно и то што је градски Секретаријат за социјалну заштиту у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље организовао акцију вакцинације ових особа против вируса корона, и то у центрима које користе, јер су то њима позната и безбедна места. Такође, омогућен им је и превоз до домова здравља. Зато ћу поновити, аутизам је део савременог друштва, не смемо да жмуримо као да он не постоји и морамо се понашати људски у свим ситуацијама – закључио  је градоначелник Радојичић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Грађевинска инспекција у Добановачкој због урушеног зида

Следећа вест

Усвојена Одлука о изменама и допунама о управљању комуналним, инертним и неопасним отпадом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *