Весић: Добар одзив Рома, следеће недеље нови „талас” вакцинације

Нема коментара Share:
Весић: Добар одзив Рома, следеће недеље нови „талас” вакцинације

03.04.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас Здравствену станицу у насељу Рипањ у општини Вождовац где је обављена вакцинација Рома из овог дела Београда. Догађају је присуствовала секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, као и председница општине Вождовац Ивана Томић Илић.

Весић је истакао да је закључно са данашњим даном у Београду вакцинисано око 32,6 одсто пунолетне популације, док је ревакцину примило више од 23 одсто што, како је рекао, значи да се приближавамо дану када ће сваки четврти становник Београда бити ревакцинисан, а после неколико недеља и заштићен.

– За овај велики успех заслужни су пре свега здравствени радници, општине и волонтери. Вакцинација се у Београду не обавља само у домовима здравља већ и на мобилним пунктовима. Трудимо се да дођемо тамо где људи живе како бисмо сваком ко жели да се вакцинише то и омогућили. Данас је почела велика акција вакцинације Рома. Како бисмо заједно са Националним саветом Рома припадницима ромске популације „приближили” процес имунизације, штампали смо летке на ромском језику, које је припремио Градски завод за јавно здравље. На тај начин нашим суграђанима Ромима објашњавамо зашто је важан процес вакцинације, а као што смо се данас уверили њихов одазив је велики и на томе им захваљујем – рекао је Весић.

Додао је да у Београду живи око 36.000 Рома у 144 насеља, те да Град настоји да сваком од њих, као и свим другим грађанима, обезбеди вакцину.

– Позивам све грађане да наредне недеље када почиње други „талас” вакцинације и стиже велики број кинеских вакцина, које је обезбедио председник Вучић и који ће се такође вакцинисати, наставимо темпом који смо имали. Наш циљ је да се у Београду вакцинише 750.000 људи и будемо ли то постигли, то значи да ће између 50 и 60 одсто пунолетне популације бити вакцинисано. Када томе додамо људе који су прележали корону и имају антитела, јасно ће бити да ћемо у Београду бити близу колективног имунитета. Тим премијерке Брнабић је правио анализу градова исте демографске структуре са различитим процентима вакцинације, где се јасно показало да је у градовима са већим бројем вакцинисаних мање случајева заразе. Вакцинацијом ћемо се што пре вратити нормалном животу – истакао је Весић.

Захвалио је Дому здравља „Вождовац” који, како је рекао, носи овај посао, а такође и Општини Вождовац која је једна од најбољих по овом питању.

– Наравно, захвалност дугујемо и секретарки за социјалну заштиту Наташи Станисављевић. Када радимо заједно са Министарством здравља и Владом, постижемо сјајне резултате. Велику захвалност дугујемо и Националном савету Рома, који покушава додатно да анимира своје сународнике како би се вакцинисали и били заштићени, као и све друге грађанке и грађане Београда – поручио је Весић.  

Наташа Станисављевић је захвалила свим председницима општина који су се одазвали позиву Града Београда и формирали мобилне тимове за вакцинацију.

– Координатори су у међувремену поделили грађанима брошуре и појашњавали значај вакцинације. Прикључио нам се и тим здравствених медијаторки које својим ауторитетом додатно помажу читав процес. Одзив Рома за вакцинацију у Београду је одличан, а данас смо се уверили да међу њима има и доста старијих од 65 година. Кол-центри и даље раде свој посао сваког дана од 8 до 20 сати, а до сада се уз њихову помоћ за вакцинацију пријавило више од 60.000 суграђана старијих од 65 година. У последње две недеље је вакцинисано више од 500 ромских породица на мобилним пунктовима. Роми су наши суграђани са једнаким правима и захваљујем заменику градоначелника Горану Весићу који је константно са нама на терену како бисмо што већем броју суграђана помогли у процесу имунизације – рекла је Наташа Станисављевић.

Председница општине Вождовац Ивана Томић Илић нагласила је да се наставља обилазак ромских насеља, али и свих других подавалских места како би сваки грађанин могао да се вакцинише.

– Медицински радници неуморно раде данима и дугујемо им велику захвалност. Такође, захвални смо заменику градоначелника Горану Весићу на великој подршци. Јасно је да је у многим случајевима лакше доћи до људи уз помоћ мобилних тимова и то је рецепт који нећемо мењати – рекла је Ивана Томић Илић.  

Председник Националног савета ромске националне мањине у Србији Далибор Накић захвалио је Граду Београду на подршци у процесу имунизације.

– Београд је показао да води рачуна о свим својим грађанима. Долазак у ромска насеља је прави приступ јер ће умногоме олакшати читав процес имунизације – рекао је Накић.  

Из Дома здравља „Вождовац” нагласили су да дају све од себе да број датих вакцина и обухват буду максимални, као и да је до сада дато око 30.000 доза.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: У Београду вакцинисано више од 460 хиљада грађана

Следећа вест

Радојичић: Мали пад оболелих показује да имамо контролу над ситуацијом и да то може да иде у добром правцу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *