Радојичић: Обележавамо 80 година од бомбардовања Београда у Другом светском рату

Нема коментара Share:

05.04.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић најавио је да Град Београд у сарадњи са Руским центром за науку и културу „Руски дом” организује програм поводом 80 година од бомбардовања Београда и напада нацистичке Немачке на Краљевину Југославију у Другом светском рату, 6. априла 1941. године.

– Тачан број људи који су изгубили живот у овом стравичном чину агресије никада није тачно утврђен, али се процењује да је настрадало између 2.200 и 4.000 људи. Манифестације организујемо у знак сећања на овај трагични догађај у нашој историји. На овај начин желимо да одамо почаст настрадалима и да одржимо сећање на херојство погинулих пилота Југословенског краљевског ратног ваздухопловства, међу којима су била и три руска пилота – рекао је градоначелник Радојичић.

Централну изложбу тематских радова припремио је „Руски дом” уз подршку Града Београда и Фондације „Бесмртни пук Србија”. Градоначелник је истакао да ће поставка у знак сећања на овај догађај бити отворена на Тргу републике 6. априла у 13 часова. Како је додао, на изложбеној витрини „Руског дома” биће представљена фото-документарна изложба „Злочин не застарева”.

– Позивам све наше суграђане да посете ове изложбе и да се поново сете херојства ових храбрих људи, који су до последњег даха бранили своју отаџбину. Грађани ће имати прилику да виде ексклузивне архивске материјале из збирке Музеја града Београда, од којих ће неки бити представљени јавности први пут. Изложбу ће пратити и виртуелни садржај који ће бити доступан скенирањем QR кода – рекао је градоначелник.

У Вазнесењској цркви ће бити служен парастос недужним жртвама шестоаприлског бомбардовања, а на Новом гробљу ће бити положени венци на Спомен-гробље жртвама бомбардовања и палим руским браниоцима Београда 1941. године.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник положио венац на Споменик пилотима браниоцима Београда

Следећа вест

Општина Звездара обележава Светски дан здравља

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *