Весић и Кисић Тепавчевић одали почаст жртвама бомбардовања 6. априла

Нема коментара Share:
Весић и Кисић Тепавчевић одали почаст жртвама бомбардовања 6. априла

06.04.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић положили су данас венце на Новом гробљу у знак сећања и почасти страдалима у бомбардовању Београда 1941. године. Венац је положио и помоћник градоначелника Андреја Младеновић, као и представници амбасада и удружења који негују традицију и сећање на жртве шестоаприлског бомбардовања и хероје Другог светског рата.

Весић је овом приликом изјавио да је 6. април 1941. године један од најтужнијих догађаја у историји Београда јер је тада, без објаве рата, бомбардован наш град. Уништено је више од 600 зграда, порушено и додатно уништено скоро две хиљаде објеката, а животе је изгубило око 2.700 људи. Ни данас се не зна тачан број мртвих и сва њихова имена.

– Заустављен је напредак града који се развијао тридесетих година прошлог века. Враћени смо уназад неколико деценија, ако не и век. Погођена су и два склоништа код Вазнесењске цркве и у Карађорђевом парку, бомбардована је Црква Светог Александра Невског, уништена је Народна библиотека, а тешко је оштећено Народно позориште. Доведено је у питање све оно што је представљало нашу културу и развој у Београду – рекао је Весић.

Истакао је да је по завршетку Другог светског рата на суђењима у Нирнбергу и Београду утврђено да је напад на Београд био политичко-терористички акт.

– Тај акт био је без војног оправдања, јер је Београд био отворен град који се није бранио. Срећом, нас су бранили храбри пилоти Шестог ловачког пука који су успели да оборе између 42 и 48 авиона. Многи од њих су изгубили животе и данас их се сећамо као храбрих људи који су знали да одлазе у смрт, а ипак су подигли авионе како би бранили свој град и своју земљу – рекао је Весић.

Он је нагласио да је данас први пут венац положио и амбасадор Савезне Републике Немачке Томас Шиб.

– Тај чин је израз саосећања ове земље са жртавама бомбардовања. Све то јасно нам говори да данас сви разумемо колико је тешка прошлост иза нас, али једнако тако и да сви ми у Европи морамо да се сећамо прошлости и жртава, те да покушамо да сарађујемо како бисмо стварали Европу у којој неће бити ратова. Наша обавеза је да се сећамо сваке жртве и бомбардовања и да будемо захвални свима онима који данас са нама жале наше жртве. Данашњи дан треба да буде дан када се сећамо онога што се догодило, али и да размишљамо о томе како треба да изгледа наша будућност у којој неће бити ратова и у којој ћемо чувати наш град и земљу – казао је Весић.

Дарија Кисић Тепавчевић је навела да бомбардовање Београда представља „почетак безумља Другог светског рата на овим просторима”, када су изгубљени бројни људски животи, уништена материјална добра, историјско и културно наслеђе.

– Данас смо овде како се ти догађаји не би заборавили, да нам се тако нешто никада више не би поновило. Србија баштини тековине антифашизма и слободарске традиције. Само јака, стабилна, демократска Србија може бити гарант слободног, достојанственог и квалитетног живота свих њених грађана, без обзира на њихову националну, верску или политичку припадност и опредељеност. На данашњи дан, који представља сталну опомену, Република Србија одлучно одбацује сваки облик неонацизма, неофашизма, нетрпељивости и мржње – рекла је Дарија Кисић Тапавчевић.

Она је додала да је Србија део демократског света заснованог на принципима и идеалима антифашизма, равноправности, напретка, грађанских права и слобода.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Изградња Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју у Барајеву

Следећа вест

Сећање на жртве шестоаприлског бомбардовања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *