Градоначелник положио венац на Споменик пилотима браниоцима Београда

Нема коментара Share:
Градоначелник положио венац на Споменик пилотима браниоцима Београда

06.04.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић положио је венац на Споменик пилотима браниоцима Београда, погинулим у бомбардовању 6. априла 1941. године.

– Београд обележава осам деценија од шестоаприлског бомбардовања. Осамдесет година касније подсећамо се дана када је наш град разорен. Без објаве рата Краљевини Југославији, у рано јутро тог 6. априла 1941. године, Београђане је пробудио звук авиона нацистичке Немачке, а потом су одјекнуле и детонације бомби. Губици које је наш град тог дана претрпео су немерљиви. Процењује се да је погинуло чак до четири хиљаде људи, са земљом су сравњене многе зграде, а заувек смо изгубили и културно благо од непроцењивог значаја – рекао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да је током шестоаприлског бомбардовања уништена и Народна библиотека са више од 3.500 књига, као и да је погођено неколико склоништа у којима су углавном настрадали жене и деца.

– Зато се данашњег дана сећамо као једног од најтужнијих у историји Београда и целе земље, дана када је наш град мучки уништен. Сећамо се свих жртава. Посебно смо поносни на отпор који су наши пилоти пружили бранећи Београд, до последњег даха штитећи небо изнад свог града и своје отаџбине – закључио је градоначелник Радојичић.

Венце су уз највише почасти положили и министар одбране Небојша Стефановић, представници Војске Србије, представници борачких удружења и бројни поштоваоци.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никодијевић: Београд је симбол победе живота над страдањем

Следећа вест

Радојичић: Обележавамо 80 година од бомбардовања Београда у Другом светском рату

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *