Радојичић: Модернизацијом светлосне сигнализације на раскрсницама до боље мобилности у Београду

Нема коментара Share:
Радојичић: Модернизацијом светлосне сигнализације на раскрсницама до боље мобилности у Београду

06.04.2021.
До сада је на 95 раскрсница у Београду постављена технологија са „паметним семафорима”, од чега само током претходног месеца на 15 раскрсница. До краја године ће модернизована светлосна сигнализација бити постављена на више од 200 раскрсница. У плану је да до 2023. године укупно 322 раскрснице функционишу на адаптибилни, „паметни” начин, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић у укључењу за K1 телевизију.

Он је истакао да ће вештачка интелигенција на специфичан и ефикасан начин управљати саобраћајем у Београду.

– Стручњаци из компаније „Сименс”, који раде на успешној организацији саобраћаја, наводе да овакав систем тренутно нема нико у Европи, тако да очекујем много од овог пројекта. Анализа је урађена на основу уређаја који су постављени у Рузвелтовој и Цвијићевој улици, као и на Новом Београду, а према добијеним резултатима уштеда времена проведеног у саобраћају је око 20 одсто. Свакако је од тога још важније питање заштите животне средине, јер ће емисија угљен-диоксида бити умањена за око 500 тона – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, до сада је на постављање „паметних раскрсница” потрошено 7,3 милиона евра, док ће укупна вредност ове инвестиције бити 23,7 милиона евра.

– Када је у питању побољшање квалитета живота грађана, модернизација раскрсница и светлосне сигнализације доноси уштеду времена и смањење загађења, али и олакшано кретање кроз град људима са инвалидитетом, односно онима који слабије виде и чују. Мобилност је у Београду, као и другим великим градовима, изузетно важна тема и на овај начин побољшавамо начин на који град функционише. Посебно је значајно што ће возила градског превоза, нарочито трамваји имати предност на раскрсницама, па ћемо на тај начин додатно побољшати функционисање саобраћаја – поручио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Нема будућности без поштовања прошлости

Следећа вест

Положени венци у порти Вазнесењске цркве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *