Почела вакцинација бескућника у Београду

Нема коментара Share:
Почела вакцинација бескућника у Београду

07.04.2021.
Вакцинација бескућника почела је данас у два дневна центра и клуба за старије у Београду, које је град наменио само за њих, а посредством волонтера Црвеног крста за вакцинацију се пријавило 17 људи. У дневном центру за старе „Стари град I” у центру града вакцинисало се седам бескућника, а отворена је и амбуланта у Венизелосовој улици где они који нису заказали термин могу без најаве отићи на вакцинацију.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић истакла је важност вакцинације свих угрожених група како би сви подједнако били заштићени и безбедни.

– Волонтери Црвеног крста су приликом рада на терену обавештавали све бескућнике о вакцинацији коју, осим у дому здравља, могу обавити и у местима на које су навикли да долазе, попут Клуба за старе „Стари град I” где је у протекла три месеца забележено више од 1.000 посета, а ускоро ће то бити омогућено и у „Палилула” клубу за старије. Све ћемо учинити како би простор за вакцинацију био лако доступан, а корисници информисани – рекла је Станисављевићева за Танјуг.

Информисање о процесу имунизације угрожених група активно се врши већ четири месеца на свим местима на којима се бескућници налазе, а досадашње искуство показало је да су презадовољни чињеницом да су укључени у процес имунизације.

– Осим на овим пунктовима, вакцинација се врши и у другим установама које користе угрожене групе, те је у установи за колективни смештај у Кумодрашкој улици вакцинисано чак 90 одсто корисника, а многи од њих су и ревакцинисани. Укључујући запослене, имамо више од 2.000 вакцинисаних лица – додала је секретарка Станисављевић.

Секретар Црвеног крста „Стари град” Александар Петровић истакао је важност отварања оваквих пунктова на којима лица без крова над главом могу да се послуже топлим оброком или топлим напицима, али и да обаве основне потребе.

– Имамо већ 125 људи који су редовни корисници нашег пункта и трудимо се да их у терминима када долазе информишемо и поделимо брошуре о могућностима за вакцинацију. Бескућници показују интересовање за вакцинацију, а најчешћа питања су везана за избор саме вакцине.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Београђанима од јуче на располагању 18 пунктова за вакцинацију без заказивања

Следећа вест

Омогућена вакцинација заинтересованих без заказивања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *