„Сава центар” утврђен за културно добро

Нема коментара Share:
„Сава центар” утврђен за културно добро

09.04.2021.
Влада Србије утврдила је „Сава центар” за културно добро, на предлог Завода за заштиту споменика културе, на седници одржаној 8. априла, саопштено је из Завода за заштиту споменика културе Града Београда.

„Сава центар” представља један од највећих и најсложенијих објеката подигнутих у Београду. Саграђен је у периоду од 1976. до 1977. године према пројекту архитекте Стојана Максимовића и сарадника, а обликован у духу савремене архитектуре осме деценије 20. века. У питању је разуђен комплекс који чине четири грађевинске целине – главна пословна зграда, конгресно-концертна дворана, хотел „Интерконтинентал” („Crown plaza”), а пасареле повезују први објекат са конгресном двораном и хотелом.

„Сава центар” располаже већим бројем сала за конференције и састанке, конгресно-концертном двораном, рестораном, кафе-баровима, продавницама, у њему се налазе пошта, банке, прес-центар, првобитно амбуланта, штампарија, телевизија и други садржаји. Хотел „Интерконтинентал” („Crown plaza”) се позицијом, архитектуром, формама и материјалима усаглашава са осталим објектима у комплексу.

Споменик културе представља јединствени комплекс у Београду изузетних архитектонско-урбанистичких вредности. Један је од најуспелијих и најизражајнијих примера савремене европске архитектуре 70-их година 20. века и најфункционалнији је конгресно-хотелски, пословни и културни центар у Београду. За овај подухват главни пројектант и сарадници добили су Октобарску награду града Београда за архитектуру 1977. године.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Уручене награде града Београда за 2019. и 2020. годину

Следећа вест

Отворена изложба фотографија бомбардованог Београда 6. априла 1941.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *