Никодијевић: Шински систем биће доминантни део јавног превоза у Београду

Нема коментара Share:
Никодијевић: Шински систем биће доминантни део јавног превоза у Београду

14.04.2021.
Град Београд планира набавку 130 трамвајских и 154 тролејбуских возила до 2033. године, најавио је данас у Москви председник Скупштине града Никола Никодијевић приликом обиласка компаније „PC Transport systems”.

Град Београд ће наставити са обнављањем возног парка. Циљ је комфорнији и поузданији јавни превоз за наше грађане, најавио је Никодијевић и подсетио да је просечна старост трамваја на улицама престонице 34 године, а тролејбуса 11 година.

– Зато је делегација Београда у посети фабрици шинских возила у Москви како би се упознала са технологијом и искуствима које нам може понудити руска страна. Захвални смо домаћинима што нам је пружена могућност да на лицу места видимо производни погон за шинска возила, њихову технологију сервисирања, те да се информишемо о искуствима у областима одржавања и техничке подршке – навео је Никодијевић.

Најавио је да ће у скорој будућности доминантни  превоз у Београду постати шински систем. Такав вид јавног превоза ће, како је рекао, омогућити бржи превоз грађана, али и равномернији развој града.

Подсетио је да Град Београд од 2019. године константно обнавља аутобуски возни парк.

– Набављено је укупно 244 аутобуса са „евро 6” мотором. У току је поступак набавке 10 возила са електромоторима, као и сто аутобуса са погоном на течни гас, односно на еколошки прихватљива горива – навео је председник градског парламента.

Стратегијом развоја јавног линијског транспорта путника и Планом генералне регулације шинских система планирано је проширење београдске трамвајске мреже од 41,3 километра (31 километар до 2033. године), као и изградња четири нова трамвајска депоа.

„PC Transport systems” је руска компанија специјализована за производњу градских електричних возила: трамваја, тролејбуса и електричних аутобуса. Од свог оснивања, постала је водећи руски произвођач трамвајских кола и лидер у примени иновација у градском електричном транспорту.

Делегација Београда, коју предводи председник Скупштине града Никола Никодијевић, борави у тродневној посети Москви и Санкт Петербургу. У делегацији су градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић и директор ГСП „Београд” Радиша Момчиловић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Нећемо заборавити невине жртве бомбардовања Београда 1944. године

Следећа вест

Извођење радова на гробљу Лешће

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *