Град Београд организује термине за вакцинацију особа из угоститељског сектора

Нема коментара Share:
Град Београд организује термине за вакцинацију особа из угоститељског сектора

14.04.2021.
Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је да ће Град Београд у сарадњи са Привредном комором Србије организовати одређене термине за вакцинацију људи који раде у угоститељском сектору, али и оних који раде у фризерским и козметичким салонима, као и пекарама.

Она је истакла да је реч о радницима који су свакодневно у непосредном контакту са великим бројем људи.

– Понудили смо им могућност посебних термина на Београдском сајму у току следеће недеље. Пријављује се Привредној комори Србије, сектору за туризам и угоститељство, а може се писати на имејл: turizam@pks.rs и preduzetnik@pks.rs. Потребно је пријавити број радника који желе да се вакцинишу и којим типом вакцине, а сходно нашој комуникацији са Београдским сајмом и Министарством здравља те вакцине ће бити обезбеђене – рекла је Станисављевићева.

Истакла је да вакцинација није обавезна већ доборовољна, те да је ово само још један напор Града Београда како би се ове групе делатности што пре вратиле у нормалан живот.

– Сваком примљеном вакцином смо све ближе победи. Наша земља је на време обезбедила довољан број вакцина, за разлику од неких које су само поручиле вакцине и сада их чекају. Треба да будемо поносни на то што је Србија на време обезбедила четири вакцине различитих, светски признатих произвођача који су одобрени од стране Агенције за лекове у нашој земљи – рекла је Станисављевићева.

Она је истакла да је већ више од 13 хиљада људи који раде у комуналном сектору Града Београда добило могућност да се имунизује.

– Људи који раде у ЈКП „Зеленило – Београд”, „Београдске електране”, „Градска чистоћа” и осталим комуналним предузећима добили су могућност да се вакцинишу. Пре њих су ту могућност имале васпитачице, запослени у установама социјалне заштите, као и возачи из ГСП-а и таксисти. Такође, вакцинисано је и више од 1.600 касирки у Београду, односно имунизовали смо све приоритетне групе делатности. У складу са договором са Градским заводом за јавно здравље и оперативним планом имунизације ширимо могућност за имунизацију и на друге групе делатности. Могућност да се вакцинишу, уколико то желе, у наредном периоду имаће достављачи хране и они који раде у трафикама – рекла је Станисављевићева.

Секретарка је подсетила да су у претходном периоду вакцинисани припадници приоритетних група. План је да се ове групе, између осталог, прошире и на угоститеље, хотелијере, фризере и козметичаре.

– Људи који раде као достављачи хране и радници на трафици су следећи на листи приоритета за вакцинацију. Потребно је да се пријаве на порталу еУправе. Тако ће се обратити Привредној комори Србије и неопходно је означити одељак где су назначени угоститељи и хотелијери. На овај начин ће добити термин за вакцинацију. У понедељак ћемо направити пресек, када ћемо видети колико особа се пријавило за имунизацију и у складу са тим ћемо организовати колективну вакцинацију – истакла је Станисављевићева.

Она је рекла да је досад вакцинисано 38,2 одсто укупне популације Београда, што значи да је прву дозу примило 536 хиљада становника.

– Ово су импресивни подаци за наш град који је лидер у региону по стопи имунизације. Имамо одличну комуникацију и оперативне тимове. Такође, отишли смо у свако село у Београду како бисмо суграђанима из удаљенијих крајева омогућили да буду обавештени и вакцинисани – објаснила је Станисављевићева.

Рекла је да су корисници установа социјалне заштите такође приоритетна група и да на недељном нивоу имају предвиђене термине. На овај начин је вакцинисано 2.100 корисника и радника у тим установама, а из недеље у недељу повећава се број пријављених.

– Особама са сметњама у развоју омогућили смо организовану вакцинацију у дневним боравцима. Корисницима тих установа је било прихватљивије да добију вакцину у већ познатом окружењу. Такође смо и родитељима особа са сметњама у развоју омогућили термине за вакцинацију – указала је Станисављевићева.

Она је истакла да се несметано обавља вакцинација становништва, без претходног заказивања, те додала да у руралним насељима Београда има око 60 таквих пунктова. Информације о свим појединостима грађани могу добити путем општинских кол-центара, а уколико су онемогућени да дођу биће им обезбеђен и превоз, истакла је ресорна секретарка.

– До данас су наше општине превезле до места вакцинације више од 3.000 грађана, јер нам је битно да се сви који желе и вакцинишу – рекла је Станисављевићева.

Градска секретарка је подсетила да је Град у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље и Црвеним крстом организовао вакцинацију лица без крова над главом, те да ће се у складу са бројем пријављених наставити и имунизација ових лица.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Брошуре о значају вакцинације у народним кухињама

Следећа вест

Радојичић: Београђанима до сада дато 900 хиљада доза вакцина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *