Награда за животно дело Зорану Симјановићу на дуплом издању Мартовског фестивала

Нема коментара Share:
Награда за животно дело Зорану Симјановићу на дуплом издању Мартовског фестивала

15.04.2021.
Заједничко издање 67. и 68. Мартовског фестивала, Београдског фестивала документарног и краткометражног филма, биће одржано од 19. до 25. априла у Дому омладине, а у такмичарском програму биће укупно 95 филмова, речено је на данашњој конференцији за новинаре.

Помоћник градоначелника Београда и председник Одбора Мартовског фестивала Андреја Младеновић рекао је да ће овогодишња два фестивала бити посвећена композитору Зорану Симјановићу који је недавно преминуо, а поводом одлуке Одбора фестивала, који прошле године није одржан, да се њему додели награда за животно дело.

– Како фестивал није одржан прошле године, логично је да ту награду доделимо на овом фестивалу. Изгубили смо дивног човека и великог ствараоца у сваком смислу. То је велики губитак за српску културу уопште – истакао је Младеновић.

Он је подсетио да је прошле године 67. Мартовски фестивал одложен, те да је овогодишњи првобитно најављен за март, међутим строже мере Кризног штаба и уредбе Владе Србије ограничавале су могућност одржавања манифестација. Сматрали смо, додао је Младеновић, да не би било добро да се фестивал прекида на два дана и да се потом настави током радне недеље.

– Очекујемо да фестивал буде отворен у понедељак и надам се да ћемо успети, у складу са мерама које су прописане и којих ћемо се стриктно придржавати, да фестивал успешно одржимо. Одбор је заједно са Домом омладине и уметничким директором припремио све што је било неопходно да се фестивал одржи. Љубитељима документарног, кратког играног и дугометражног филма омогућићемо да уживају у пројекцијама, а ствараоцима, уколико заслуже и буду изабрани, да добију награде. Мислим да је наш фестивал по томе јединствен, јер имамо струковне награде. На тај начин посебно награђујемо оне који учествују у стварању филма, а пре свега мислим на младе ауторе којима је присуство на фестивалу можда неки први корак у даљем филмском раду. Верујем да ће фестивал и даље омогућавати младим ауторима да буду познатији јавности и да ће им пружати подстрек за даљи рад и стварање – нагласио је Младеновић.

Он је позвао публику у Дом омладине и апеловао да поштују мере и буду одговорни према себи и другима.

Младеновић је захвалио свима који учествују у организацији и обезбеђивању услова да се фестивал одржи, међу којима су Министарство културе, Филмски центар, Секретаријат за културу и компанија „Лукоил”.

Вршилац дужности директора Дома омладине Ненад Драговић рекао је да ће фестивал ове године имати несвакидашње дупло издање због познатих околности.

– Иза нас је тешка година у знаку и у сенци глобалне пандемије која је омела редован рад институција културе и одржавање бројних манифестација у земљи. Зато ове године имамо вишеструку одговорност према учесницима, публици и нашем оснивачу да задржимо уметнички и продукциони квалитет на највишем нивоу, да се побринемо да све заштитне мере буду спроведене, али и да покажемо да је одржавање културних манифестација у складу са поштовањем прописа ипак могуће и важно зарад континуитета живота и духовног здравља свих нас – нагласио је Драговић и додао да Дом омладине спроводи све прописане мере у циљу сузбијања циркулације вируса корона. Ношење заштитне маске је обавезно, у простору постоје дезобаријере и средства за дезинфекцију руку, води се рачуна о физичкој дистанци и максималном броју посетилаца, а сале се дезинфикују пре и после сваког програма.

Уметнички директор Мартовског фестивала Дејан Дабић рекао је да је Зоран Симјановић наш највећи филмски композитор, те да награду за животно дело добија за део опуса који је мање познат, а то су кратки филмови, документарци и анимирани филмови.

Говорећи о концепту фестивала, Дабић је рекао да се определио за концепт какав је Мартовски фестивал некада био, а то је да у програмским целинама из сваке категорије буде по нешто.

– То значи да у програмским целинама имамо мало анимације, експерименталних филмова, документараца. У такмичарском програму 67. фестивала имамо укупно 54 филма, а 41 филм за 68. фестивал. Осим тога имамо и пратеће прграме, који нису такмичарски, а то су домаћа, регионална и светска панорама – навео је Дабић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Изложба „Поздрав из Београда – Београд на разгледницама” отворена на Тргу републике

Следећа вест

Уручене награде града Београда за 2019. и 2020. годину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *