Изложба „Традиционалне позоришне лутке Малија”

Нема коментара Share:
Изложба „Традиционалне позоришне лутке Малија”

20.04.2021.
Нова тематска изложба „Традиционалне позоришне лутке Малија” из збирке Андреја Јеровшека и збирке Музеја афричке уметности ће за посетиоце бити отворена од петка, 23. априла.

Изложба представља лутке карактеристичне по свом стилу израде и анимације за позоришну форму која се традиционално изводи у јужним областима Републике Мали, у долини реке Нигер. Представе традиционалних луткарских театара у Малију организоване су као прослава. Фестивал је испуњен бројним наступима и живом интеракцијом између извођача и гледалаца на отвореном простору у њиховим селима, док лутке, џиновске и мале, обично представљају животиње, људска бића, митска бића и духове. Захваљујући умећу извођача, традиционално иницираних у тајне луткарства, лутке постижу гестове који иду од одређених једноставних плесних корака до компликованих и динамичних покрета. Уз луткарске сцене, једну традиционалну представу чине и песме водећег вокала и хора, извођачи са маскама и костимима, групни плесови и перкусионисти на бубњевима. Представе се традиционално одржавају једном или два пута годишње и важан су друштвени и културни догађај за заједницу. На изложби  су изложене лутке различитих врста и техника израде из збирке Музеја афричке уметности и из приватне збирке Андреја Јеровшека (Словенија), сакупљене у Малију у периоду од краја шездесетих до средине осамдесетих година прошлог века.

У недељу, 25. априла, у 11 сати одржаће се прво стручно вођење кроз тематску изложбу. Број посетилаца је ограничен, а пријављивање се врши слањем имејла на kontakt@mau.rs

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Реновирана Галерија Петра Добровића поново на располагању Београђанима и гостима нашег града

Следећа вест

Откривен споменик деспоту Стефану Лазаревићу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *