Никодијевић: Наш циљ је да у Београду буде вакцинисано више од 750.000 људи

Нема коментара Share:
Никодијевић: Наш циљ је да у Београду буде вакцинисано више од 750.000 људи

20.04.2021.
Држава је обезбедила довољан број вакцина, а Град Београд урадио велики логистички посао у организацији процеса имунизације, па данас имамо ситуацију да је 40 одсто пунолетних грађана нашег града примило вакцину, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић гостујући на ТВ Пинк.

Он је подсетио да се на почетку пандемије, када је објављено да у Србији постоје случајеви заразе, одмах почело са радом и организацијом седница Штаба за ванредне ситуације, како на републичком тако и на градском нивоу.

– Због свега што смо преживели у последњих тридесетак година, врло брзо се организујемо и после веома кратког времена свако зна шта му је посао. Слична ствар се догодила и када је почела вакцинација, те је веома брзо све било организовано до перфекције. Знали смо шта би требало да уради сваки појединац како бисмо дошли до сваког човека на територији града Београда и омогућили му да прими вакцину. Ипак, све то не би било могуће да немамо довољно доза вакцина. Захваљујући, пре свега председнику Александру Вучићу, Влади и Републичком фонду за здравствено осигурање, ми смо земља која је одрадила најбољи посао када је у питању набавка вакцина – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, искуство нас је научило да се у кризним ситуацијама не можемо ослањати на помоћ других, већ у сопствено знање и ресурсе.

– Набавили смо огромне количине вакцина свих произвођача и одмах оформили велике пунктове на Београдском сајму и Белекспоцентру. Домови здравља су у сарадњи са Градом Београдом и Министарством здравља оформили сопствене пунктове, али смо и поред тога схватили да је људима који живе у удаљенијим и руралним деловима града тешко да се пријаве и дођу на место имунизације. Није исто када живите на Врачару или Савском венцу, па вам до дома здравља треба пет до десет минута хода, или када живите далеко од центра и здравствене установе. У другом случају људи су демотивисани, нарочито када је реч о старијем становништву које живи у селима у околини Београда. Тада смо одлучили да „доведемо вакцину” у свако насеље људима „на ноге”, како бисмо дошли до сваког грађанина, јер не сме се догодити ситуација да је неко желео да се вакцинише, а из било којег разлога то није било могуће – додао је први човек Скупштине града.

Никодијевић је рекао да је Град Београд поносан на чињеницу да је Србија и грађанима из региона дала могућност да дођу у Београд и да се вакцинишу.

– Имамо довољно вакцина да можемо да им помогнемо, те смо путем Привредне коморе Србије организовали акцију имунизације заинтересованих грађана из региона. Шта Србији значи да прва изађе из пандемије уколико је свуда око нас неповољна ситуација и не можемо слободно да се крећемо и да тргујемо? Интерес Србије је да читав регион добије битку против вируса и захваљујући политици председника Вучића помажемо суседима колико то можемо – нагласио је Никодијевић.

Он је додао да Београд, пре свега због величине и броја становника, не може да се пореди ни са једним градом или општином на територији Србије.

– Нико не може да живи у Београду без коришћења неког вида градског превоза, без контакта са људима, због чега позивамо све грађане да поштују мере које прописује републички Кризни штаб. Поштујући све мере, можемо да живимо колико-толико нормално, а да том приликом не угрожавамо здравље других људи. Већ данас би требало да достигнемо број од 40 одсто вакцинисаних пунолетних грађана Београда, а наш циљ је да више од 750.000 људи буде вакцинисано. Близу смо тог циља и мислим да би у року од месец до месец и по дана тај број могао да буде достигнут. Вакцина је цивилизацијско достигнуће и требало би да свако искористи прилику јер је држава обезбедила довољно вакцина – подсетио је председник Скупштине града.

Говорио је и о манифестацији „Дани Београда” која је одржана од 16. до 19. априла.

– У питању су два историјска датума за Београд – словенско помињање имена Београд 878. године у писму папе Јована Осмог бугарском кнезу Борису, као и 19. април 1876. године, када је кнезу Михаилу Обреновићу кључеве града предао Али Риза-паша. Суштина обележавања „Дана Београда” је да се сетимо битних историјских дешавања на простору нашег града – истакао је Никодијевић.

Како је рекао, ове године су први пут од почетка одржавања манифестације додељене награде за претходне две године. Прошле године није било услова да се одржи додела награда због пандемије вируса корона.

– Желимо да наградимо Београђане који су најбољи у својим областима. Посебно је задовољство када младе људе који су на почетку каријере видите како постижу изузетне резултате. Ово је симболика којом Град Београд показује да признаје и цени оно што суграђани раде, а на Граду је да препозна те људе. Много је одликовања у Београду, али ово је једина награда коју Град додељује онима који живе, раде и стварају у њему – закључио је Никодијевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

У Београду до јуче вакцинисано скоро 70 одсто грађана старијих од 65 година

Следећа вест

Радојичић: У нашој престоници до сада укупно утрошено чак 941.362 дозе вакцина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *