Радојичић: Реновирана Галерија Петра Добровића поново на располагању Београђанима и гостима нашег града

Нема коментара Share:
Радојичић: Реновирана Галерија Петра Добровића поново на располагању Београђанима и гостима нашег града

20.04.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је данас отварању реновиранe галерије – легата Петра Добровића. Догађају је присуствовала министарка културе и информисања Маја Гојковић, као и члан Градског већа Фадиљ Еминовић. 

Градоначелник Радојичић је изразио задовољство због чињенице да је легат великог српског сликара поново доступан јавности. 

– Легат Петра Добровића основан је 1974. године, броји 1.407 уметничких дела и заузима изузетно важно место на културној мапи нашег града. Београд ће бити заувек захвалан породици Петра Добровића, супрузи Олги и сину Ђорђу, који су наш град трајно обогатили за опус једног овако великог уметника. Подсетићу да се име Петра Добровића налази у књизи „100 најзнаменитијих Срба”, коју је приредила Српска академија наука и уметности. Бити међу 100 најзначајнијих још једна је потврда да се ради о великану нашег народа и нашег сликарства – рекао је Радојичић. 

Он је захвалио организаторима изложбе под називом „Колористичке визије” на иницијативи да на оваj начин буде обележено 130 година од рођења Петра Добровића. 

– Поред тога што је био изванредан сликар, Добровић је био још много тога – космополита, човек богате биографије, занимљивог карактера, политички ангажована личност и ликовни педагог. Петар Добровић је живео и стварао у многим градовима, налазио инспирацију у људима, крајолицима, рибарским селима, а ту инспирацију je маестрално преносио на платно. Његове „колористичке визије”, како је сасвим оправдано названа ова изложба, остају будућим поколењима уметника и поштоваоцима уметности да из њих уче и да у њима уживају – истакао је Радојичић и захвалио организатору на, како је рекао, прилици да присуствује и говори на отварању ове изложбе и ужива у изванредним платнима великог Петра Добровића. 

Министарка културе и информисања Маја Гојковић је рекла да изложба „Колористичке визије” показује богати опус једног од најзначајнијих српских сликара 20. века и ново рухо легата. 

– Ово је само делић дуга који као држава и друштво имамо према овом великом сликару. Простор у којем се данас налазимо чува и негује сећање не само на врсног ствараоца већ и на једну јединствену личност. У раној младости бунтовник са разлогом, успео је да избегне трагичну судбину свог народа у Великом рату и постанe један од наших најпознатијих аутора у свету. Излагао је у највећим уметничким центрима тог доба – Паризу, Венецији, Прагу, Амстердаму. Добровић и други наши велики сликари тог времена, попут Петра Лубарде, Стојана Аралице и Саве Шумановића, нису остали имуни на чари Париза који је за читаву плејаду наших сликара био више од инспирације и путоказа. То показују и Добровићева дела која доносе светлост и оптимизам где год да их је насликао – истакла је Маја Гојковић. 

Галерију Петра Добровића основала је Скупштина Града Београда 1974. године, пре свега захваљујући његовој супрузи Олги и сину Ђорђу, који су српској престоници поклонили респектабилну колекцију великог сликара – 360 уља на платну, 14 акварела, 19 пастела, 29 темпера, 955 цртежа, као и 30 дела других аутора. Од оснивања до 2016. године, о Галерији Петра Добровића старао се Музеј савремене уметности, а 2017. године простор је додељен Кући легата.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Обележавање дана Завода за заштиту споменика културе Града Београда

Следећа вест

Изложба „Традиционалне позоришне лутке Малија”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *