Скулптура „Сима Игуманов са сирочићима” враћена на Теразије

Нема коментара Share:
Скулптура „Сима Игуманов са сирочићима” враћена на Теразије

22.04.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић, министар спољних послова Никола Селаковић и патријарх Порфирије присуствовали су данас постављању реконструисане скулптуре „Сима Игуманов са сирочићима” на Игуманову палату на Теразијама, с које je уклоњена пре око 70 година.

Београд је после постављања споменика Стефану Немањи и деспоту Стефану Лазаревићу дочекао да се и обновљена скулптура „Сима Игуманов са сирочићима” врати на Игуманову палату, истакао је Весић.

– Враћамо се својој историји, култури и традицији, као и сећању на наше задужбинаре. То више није инцидент или покушај, већ наша политика. Враћање скулптуре тамо где јој је и место јесте доказ да Београд цени своју историју и културу – указао је заменик градоначелника.

Он је подсетио да су задужбинари своје богатство остављали својој држави, нацији и сиромашној деци, а да је Сима Игуманов предњачио у томе.

Министар Селаковић је додао да је задовољство данас присуствовати исправљању велике историјске неправде.

– Сими Андрејевићу је цела духовна вертикала у породици била саткана од стваралаца и бораца за српску слободу, просвету и независност – указао је Селаковић.

Он је истакао да се приликом враћања Задужбине у посед Српске православне цркве пре 30 година започело са иницијативама да се скулптура обнови и врати на кров Игуманове палате.

– Управо на 30. годишњицу од покретања иницијативе успели смо да обновимо овај значајан споменик који ће деценијама које су пред нама представљати круну на Теразијама, а која је недостајала скоро 70 година – указао је Селаковић.

Патријарх Порфирије је изразио велику радост јер се реконструисан споменик враћа на место где је био од подизања здања 1938. године. Споменик су, како је прецизирао, оштетили и уклонили идеолошки острашћени људи педесетих година прошлог века.

– Сима Игуманов је један од великих задужбинара српског народа. Родом из Призрена, био је богати трговац, истовремено дубоки православац и аутентични Србин. Све што је за живота стекао дао је на корист народу – указао је патријарх Порфирије и додао да је задужбинарство једна од највећих врлина многих синова српског православног народа.

Задужбина Симе Игуманова, подсетио је патријарх, национализована је после Другог светског рата и 1991. године је враћена Српској православној цркви.

– Од издавања у закуп одржава се Призренска богословија и стипендира се 300 ђака и студената пореклом са Косова и Метохије – нагласио је патријарх.

Реконструкцију скулптуре је урадио академски вајар Зоран Кузмановић, који је истакао да је рад на њеној обнови трајао око три године.

– Радови су били захтевни јер је скулптура имала више од 30 делова који су били покидани или девастирани, као и око 35 до 40 одсто недостајућих делова оригиналне скулптуре – нагласио је Кузмановић.

Догађају су присусвовали заменица председника Скупштине Града Београда Андреа Радуловић и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Зеленило – Београд” наставља да улаже у савремену механизацију

Следећа вест

Радојичић: Заједничким радом и солидарношћу до још бољих односа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *