Градоначелник Београда присуствовао свечаној академији поводом Дана града Бањалуке

Нема коментара Share:
Градоначелник Београда присуствовао свечаној академији поводом Дана града Бањалуке

22.04.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић данас је у здању Банског двора у Бањалуци присуствовао свечаној академији поводом 22. априла, Дана града Бањалуке.

Свечаној академији су присуствовали највиши државни званичници из Србије, предвођени председником Републике Србије Александром Вучићем, председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић, председником Народне скупштине Републике Србије Ивицом Дачићем и министром унутрашњих послова Републике Србије Александром Вулином.

Из Републике Српске су, поред градоначелника Драшка Станивуковића, присуствовали и председница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

На свечаној церемонији председнику Србије уручен је кључ града Бањалуке, чиме је постао почасни грађанин овог града.

Градоначелник Београда истакао је да је данашњи дан велики дан за Бањалуку и Бањалучане, као и за целу Србију, јер је током церемоније, а и на каснијим састанцима било видљиво очигледно јединство Републике Србије и Републике Српске, њихових главних градова Београда и Бањалуке, као и грађана који припадају истом народу са различитих страна Дрине. 

– Церемонија прославе Дана Бањалуке била је пуна емоција за све који су јој присуствовали и ја сам лично био срећан што сам могао да присуствујем јер ми се чини историјским моментом. Према мом мишљењу, данашњи дан симболизује јединство српског народа на више нивоа и у најразличитијим областима сарадње – рекао је градоначелник Београда. 

Он је додао да ће данас са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем бити одржан други заједнички састанак. 

– Први смо одржали почетком године на Савиндан. Тада смо разговарали о многим областима у којима један или други град има веће успехе и више искуства и одлучили да та искуства разменимо и помогнемо једни другима. Дакле, имамо много заједничких тема о којима можемо да разговарамо, а верујем и да ћемо данас неке од тих тема детаљније разматрати и договорити се око њих – казао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник Станивуковић је нагласио да је са градоначелником Београда веома лако договорено неколико пројеката из области културе. Између осталог, најавио је отварање Крајишке куће у Београду, где ће производи из домаће радиности овог краја наћи своје место у престоници Србије. Он је такође истакао захвалност на помоћи коју Србија пружа Републици Српској.

– Количина помоћи коју је Бањалука добила за свој рођендан од Србије и Београда је огромна, посебно у поређењу са протеклим периодом. Градоначелник Београда је у узвратној посети данас овде када ћемо наставити нашу сарадњу. Ми заправо имамо најлакши посао, да реализујемо и имплементирамо оно што су Влада Србије и председник Србије већ договорили. То је на пример изградња школе у насељу Дебељаци, где ће у том делу Бањалуке, које је веома стратешки важно, грађани добити школу коју већ годинама чекају. Потом ту је мост који ће бити изграђен у насељу Чесма, који је 2014. године страдао у поплавама и од тада је Бањалука седам година без моста који спаја два насеља – казао је Станивуковић.

Градоначелник Београда је додао да је било разговора и о урбанизму, уређењу саобраћаја у Бањалуци по угледу на Београд, али и о другим инфраструктурним пројектима. 

– На самом крају желео бих да поново истакнем јединство које је данас толико снажно било видљиво између Срба који живе са обе стране Дрине. Међутим, оно што је такође важно јесте и то што смо данас видели и јединство различитих политичких опција. Питање заједничког интереса надилази све политичке разлике, а то су питања важна за бољи живот српског народа и ту не сме бити дилеме. Веома сам задовољан што сам био на састанку на којем је присуствовао и председник Вучић, где сам препознао да постоји добра воља и енергија да се превазиђу све разлике зарад заједничког интереса, а то су напредак и јединство српског народа. Мислим да је то најјача порука коју можемо да пошаљемо у овом историјском тренутку нашим непријатељима, који се радују када подстичу наша неслагања. Међутим, дубоко верујем да они неће успети у томе – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никодијевић: Београд гаји културу сећања на све жртве фашизма

Следећа вест

Радојичић: Уочи Светског дана планете Земље подижемо свест о важности рециклаже

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *