Никодијевић: Београд гаји културу сећања на све жртве фашизма

Нема коментара Share:
Никодијевић: Београд гаји културу сећања на све жртве фашизма

22.04.2021.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је данас, поводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, венац на Споменик жртвама логора на Старом сајмишту.

Венце су положили генерална секретарка председника Србије Сузана Пауновић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, представници Војске Србије, бројни амбасадори, као и представници удружења грађана и потомци жртава.

Никодијевић је подсетио да је Јасеновац један од највећих логора настао за време Другог светског рата и свакако највећи у НДХ.

– Више од 600.000 Срба страдало је у Јасеновцу и по томе је тај логор једно од највећих стратишта нашег народа у историји. У Јасеновцу је страдао и велики број Јевреја и Рома, али и других држављана Хрватске који нису били по вољи тадашњем режиму НДХ. Веома је важно да гајимо културу сећања на све жртве које су страдале у Другом светском рату, страдале у НДХ, а посебно на људе који су живот изгубили у Јасеновцу. Константно морамо да понављамо све о ужасима нацистичких злочина и злочина НДХ, како нам се такве ствари у будућности не би поновиле. Град Београд гаји културу сећања и управо због тога смо увели обележавање 10. маја као Дана Холокауста у Београду, будући да је 10. маја 1942. године окупатор саопштио да у нашем граду више нема Јевреја – рекао је Никодијевић.

Он је рекао да би требало да сви буду поносни на историјску улогу Србије у Другом светском рату и борби против фашизма.

– Србија је претрпела огромне жртве како би био створен модеран послератни свет, у којем и данас живимо. Читава модерна Европа и Европска унија почивају на идејама антифашизма и победе у Другом светском рату. Не смемо да дозволимо било какву релативизацију злочина и да се релативизује улога оних који су чинили злочине. Наша политика је да учимо нове генерације и понављамо им све што се зна о ужасима нацизма и екстремних идеологија које су довеле до ужасних страдања на тлу Европе, а посебно на тлу Србије – додао је председник градске Скупштине.

Према његовим речима, фашизам нажалост још увек није искорењен и стално се јавља у различитим облицима и скривеним формама.

– Једино што можемо да урадимо да се таква зла не би поновила јесте да нове генерације учимо о вредностима антифашистичке борбе на коју смо поносни. Град Београд ће наставити да гаји културу сећања, а имамо и планове како да је проширимо и како да будуће генерације лакше прихвате нешто што се десило пре много година. Наша идеја је и да Старо сајмиште означимо као једно од највећих стратишта на територији града Београда. Желимо да истакнемо историјску улогу оних људи који су се у тим страшним временима супротставили нацизму и режиму НДХ. Због тога ће и Диана Будисављевић добити споменик у Београду. Дуго се ћутало о Диани Будисављевић и свему што је урадила за српску децу. Сматрамо да је право време да се те историјске неправде отклоне и да таквим примером покажемо да су постојали храбри људи који су се супротставили том злу – закључио је Никодијевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Заједничким радом и солидарношћу до још бољих односа

Следећа вест

Градоначелник Београда присуствовао свечаној академији поводом Дана града Бањалуке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *