Почасне фестивалске награде „Београдски победник” Шербеџији, Ђорђевићу и Кљаковићу

Нема коментара Share:

27.04.2021.
Добитници почасне фестивалске награде „Београдски победник” за изузетан допринос филмској уметности су глумац Раде Шербеџија и редитељ Пуриша Ђорђевић, којима ће награде бити уручене на отварању, а сценограф Миљен Кљаковић Крека признање ће добити на затварању овогодишњег фестивала, саопштено је из ЦЕБЕФ-а. 

Поводом 49. Међународног филмског фестивала – ФЕСТ-а, на данас одржаној конференцији за медије у Старом двору најављен је фестивалски програм, као и добитници почасне награде „Београдски победник”.

Секретар за културу и председник Одбора ФЕСТ-а Иван Карл je овом приликом подсетио на околности у којима се одржава овогодишње издање фестивала.

– Преседан је што се фестивал одржава у мају, али је и подвиг. У години у којој корона још траје, у којој је Берлинале било онлајн, а Кан се помера, имамо фестивал у конвенционалном смислу те речи, фестивал који приказује филмове у биоскопским дворанама и који ће имати публику, госте и фестивалску атмосферу. Суштина овог ФЕСТ-а је да имамо континуитет, радну атмосферу, добру дозу енергије, оптимизма и ентузијазма. ФЕСТ није Кан, Берлин, Венеција и Торонто, али оно што је Кан у европским и светским оквирима, то је ФЕСТ у оквирима Западног Балкана и региона. Он је највећи, најстарији и најзначајнији филмски фестивал на овим просторима и то је нешто чиме треба да се поносимо – рекао је Карл.

Директор ЦЕБЕФ-а и потпредседник Одбора ФЕСТ-а Дамир Хандановић захвалио је Граду Београду, Ивану Карлу, Министарству за културу и великом пријатељу фестивала „Лукоилу”.

– Претходни фестивал посетило је више од 90 хиљада људи. Ово издање фестивала ће услед поштовања мера за сузбијање ковида-19 имати ограничени капацитет гледалишта, међутим оно што је најважније јесте то да је овогодишњи програм на завидном нивоу. Отварање и затварање неће бити тако импозантни као претходне године када је на затварању наступио Џон Малкович, али с обзиром на то да ћемо на овим церемонијама доделити почасне награде, биће емотивно и веома достојанствено – рекао је Хандановић, уз исказано задовољство што је ФЕСТ у могућности да се одржи у физичком облику.

Уметнички директор фестивала Југослав Пантелић представио је овогодишње добитнике почасне фестивалске награде „Београдски победник”, чланове жирија Главног такмичарског програма и такмичарске селекције „Фест фокус”, као и чланове жирија за доделу награде „Небојша Ђукелић” за филм који на најбољи начин спаја традицију биоскопског и уметничког филма.

Конференцији је присуствовала и Дарја Бајић, продуценткиња фестивала.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Промењен термин школског првенства у џуду

Следећа вест

Отворен нови пункт за вакцинацију у Спортском центру „Олимп”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *