Радојичић: Пројектом „Приступи интегрисаног градског развоја за инклузију Рома” побољшавамо положај маргинализованих група у Београду

Нема коментара Share:

28.04.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је први састанак Радне групе на пројекту „Приступи интегрисаног градског развоја за инклузију Рома”. Пројекат имплементира ГИЗ – Немачка организација за међународну сарадњу са Данијелом Функе на челу, директорком канцеларије ове организације у Србији.

– Велико ми је задовољство што је формирана ова радна група и што имам прилику да отворим први радни састанак на којем ћемо разговарати о конкретним корацима за спровођење и имплементацију овог пројекта – рекао је градоначелник Радојичић.

Како је истакао, сарадња са овом организацијом је одлична, посебно када је реч о побољшању квалитета живота маргинализованих група и њиховој што бољој интеграцији у друштво.

– Желим да истакнем велики значај овакве иницијативе која ће допринети даљем напретку на пољу социјалног укључивања маргинализованих група – казао је градоначелник.

Он је додао да ће овај пројекат трајати до 30. јуна 2022, а да му је основни циљ да Град Београд у партнерској сарадњи са ГИЗ-ом даље развије приступе интегрисаног градског развоја за инклузију припадника ромске националне мањине, као и да се даље развију мере њихове социјалне и просторне инклузије.

– Интегрисани градски развој значи „паметан” планирани градски развој који подразумева мапирање нехигијенских, неформалних насеља и анализирање социјалних потреба људи који у њима живе. Овим пројектом у Србију ће бити пренесени елементи немачког Програма за подршку развоју градова „Социјални град”. Важно је да заједно радимо на оваквим пројектима, да јачамо сарадњу између Немачке и Србије и пружимо велику и значајну помоћ припадницима ромске националности – рекао је градоначелник.

Додао је да ће у оквиру овог пројекта бити настављено мобилно снабдевање водом за пиће и постављање санитарних кабина у два подстандардна ромска насеља: Лазари на Мирјевском брду и Антена на Новом Београду.

– Врло нам је значајна техничка подршка у спровођењу мера за социјално укључивање Ромкиња и Рома. ГИЗ је веома важан партнер са којим је Град Београд начинио велике помаке протеклих година на неколико заједничких пројеката. Чести радни састанци са Немачком организацијом за међународну сарадњу, као и оперативна помоћ коју пружају Граду Београду доприносе да градске власти боље помажу ромским заједницама и наставе побољшавати квалитет живота наших најугроженијих грађана и у будућности – закључио је градоначелник.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Град помаже угроженим категоријама да стекну попуст у плаћању електричне енергије и гаса

Следећа вест

Радојичић: Препоручујем велики опрез за празнике, ризици су велики, за озбиљније опуштање исувише рано

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *