Град помаже угроженим категоријама да стекну попуст у плаћању електричне енергије и гаса

Нема коментара Share:

29.04.2021.
Изменом Закона о енергетици такозвани енергетски угрожени купац имаће право на попуст, а таквих ће према првим проценама у Србији бити око 200.000. У Београду су прошле године 2.332 особе имале статус енергетски повлашћеног купца, а од почетка ове године Секретаријат за социјалну заштиту донео је 857 решења.

Како је за РТС објаснила градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, захтев могу поднети корисници новчане социјалне помоћи, корисници дечјег додатка, лица која могу стећи ово право на основу тога што су незапослена или имају ниска примања.

– Важно је да то буде једна стамбена заједница и да се у њој налази једно мерно место за електричну енергију или природни гас – прецизирала је Станисављевићева.

Прошле године право на умањење рачуна за струју имало је једночлано домаћинство са приходима који нису били већи од 14.000 динара, домаћинство са два или три члана који месечно не зарађују заједно више од 21.000, домаћинство са четири и пет чланова и зарадом до 28.000, те домаћинство са шест и више чланова и оствареним дохотком до 35.000 динара. Закон је предвидео да, без обзира на дуговања, струја неће бити искључивана лицима која би у том случају била здравствено угрожена.

Статус енергетски угроженог купца одређује надлежни орган јединице локалне самоуправе у којој купац живи, односно Центар за социјални рад. Подаци се достављају ЕПС-у, који их потом примењује на рачунима корисника.

– Оног тренутка када се предмет оконча прослеђујемо податке Електродистрибуцији која ће на основу тога странци уз решење одобрити додатне киловат-сате кроз које ће јој бити умањен рачун за електричну енергију или за природни гас – нагласила је Наташа Станисављевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Измене у јавном превозу због радова у Љутице Богдана

Следећа вест

Радојичић: Пројектом „Приступи интегрисаног градског развоја за инклузију Рома” побољшавамо положај маргинализованих група у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *